Siked!
Review Five Ten Hiangle Synthetic - Siked

Never change a winning horse, luidt het Engelse spreekwoord. We waren dan ook oprecht verbaasd toen Five Ten aankondigde dat de populaire Hiangle in een synthetisch jasje uitkwam. Was het leer niet precies wat de Hiangle zo geweldig maakte? Of noodzaakte een plotselinge toename van veganistische klimmers om met een ander materiaal op de markt te komen? Hoe dan ook, onze interesse was gewekt en we konden niet wachten om dit nieuwe model aan onze voeten te snoeren. Het oordeel lees je hieronder.

Same same, but different

Voor onze lezers behoeft de Hiangle weinig introductie. In 2015 kwam het leren model al positief uit onze klimschoenentest en veel pro’s zweren bij de grijs-blauwe alleskunner. “Maar wat is er dan precies veranderd?” horen we je nu denken. Nou, eigenlijk niet zoveel. En dat is best lekker.

Laten we met de overeenkomsten beginnen. De Hiangle is de stijfste schoen uit de technische lijn van Five Ten en dat biedt veel voordelen. In de overhang reageert hij als een down-turned schoen en heeft veel grip tijdens fysieke dakpassages. Door de stijfheid voelt de schoen zich echter ook prima thuis op platen en muren, waardoor hij breed inzetbaar is.

De solide hak doet denken aan concurrenten als Scarpa en La Sportiva. Hij sluit goed aan op de voet en is niet te breed, zodat je hem op bijzonder kleine treden kunt plaatsen. Ook wanneer je op een groot oppervlak moet “hakken”, zoals een volume of sloper, reageert de schoen heel prettig.

Over de toehooks van de Hiangle konden we al een lofzang schrijven en voor het synthetische model is dit niet anders. Zonder problemen plakt het rubberen bovenwerk aan de tree, wat een compleet nieuw scala aan bewegingsmogelijkheden oplevert.

Review Five Ten Hiangle Synthetic - Siked

Verschillen

De leren variant ging nog wel eens moeilijk aan, vooral bij klimmers met een hoge wreef. Dat probleem is met de Synthetic opgelost. Door het nieuwe materiaal glijdt je voet in de schoen en hij lijkt ook minder te knellen. Door het materiaal rekt de Hiangle bovendien een stuk minder uit dan voorheen en blijft beter in zijn vorm.

De nieuwe kleuren (fluor-geel voor heren, paars voor dames) ogen verder fris en zijn een leuke eye-catcher in de klimhal.

Helaas is de synthetische update niet zonder nadelen. Hoewel wij er tijdens het testen geen last van hadden, hoorden we van andere gebruikers dat deze schoen flink kan zweten, met nare geurtjes als gevolg. Voor mensen met zweetvoeten is het daarom aan te raden om bij het leren model te blijven. Die ventileert beter.

Review Five Ten Hiangle Synthetic - Siked

Een ander minpunt is de fragiele neus. De ‘oude’ Hiangle sleet nogal snel aan de voorkant omdat de neus soms over de zool uitstak en de wand raakte. Bij de Synthetic is de neus niet aangepast en zal dus net zo snel slijten. Gelukkig is er een simpele oplossing voor dit probleem: koop deze schoenen niet te klein!

Een winnend paard

De Five Ten Hiangle Synthetic doet eigenlijk alles wat zijn leren broertje doet en sommige dingen zelfs beter. Toch mag de Synthetic niet als een update gezien worden, daar zijn de verschillen te klein voor. Met de nieuwe variant heeft Five Ten zijnĀ winning horse dan ook niet willen vervangen. Het merk biedt de klant een extra keuze in zijn zoektocht naar de ideale klimschoen. En de veelzijdige Hiangle, leer of synthetisch, zal dat voor veel klimmers ook zijn!

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.