Siked!

Met de explosieve groei van boulderhallen in Nederland zijn er ook veel nieuwe klimmers bijgekomen. En om deze nieuwe groep in de wondere klimwereld te verwelkomen hebben we een aantal beginnersschoenen getest. De Five Ten Wall Master is als eerste aan de beurt!

Van huurslof naar klimschoen

De stap van huurslof naar klimschoen is geen gemakkelijke. Talloze modellen staren je aan, wachtend om gepast te worden. Vaak stamel je wat tegen de verkoper die allerlei termen in de rondte gooit: down-turned, asymetrisch, vibram, heel hook, toe hook. Zo even was je dolblij toen je je eerste 5+ getopt had, nu moet je opeens tussen vier even obscure rubbersoorten kiezen.

“Maar die is toch echt het fijnst als je veel verticale routes op zandsteen klimt,” hoor je de verkoper nog zeggen.

Met de Five Ten Wall Master is de keuze een stuk gemakkelijker geworden. De klimschoen ligt in lijn met het huurmodel van het Amerikaanse merk, die vanzelfsprekend Gym Master genoemd wordt, waardoor het een logische volgende stap vormt in je klimcarrière.

De zool is relatief stijf en biedt veel steun op kleine treden. Door de stijfheid kan de schoen ook wat ruimer gedragen worden, wat voor veel beginnende klimmers wenselijk is. De teenrand is extra verstevigd zodat jouw slordige voetenwerk – geeft niks, je bent immers beginner! – enigszins vergeven wordt. Het rubber is van Stealth C4 dat Five Ten voor een groot deel van zijn collectie gebruikt.

De Wall Master is opvallend comfortabel door de symmetrische pasvorm. Dat wil zeggen: je tenen worden niet naar één kant gedwongen. Mits je ze niet te klein draagt, kun je ze dus met gemak een hele sessie aanhouden. Door de klittenbandsluiting zitten ze in een mum van tijd aan je voeten, zodat je meteen van start kunt wanneer het zuur uit je onderarmen is verdwenen.

Naast rubber bestaat deze schoen uit leer. Toch ademt de schoen minder goed dan we van het materiaal gewend zijn. Tijdens het rusten warmden de voeten snel op en moesten de Wall Masters soms uit omdat de tenen naar frisse lucht snakten.
Qua maatvoering adviseren wij om je gewone schoenmaat als startpunt te nemen. Een halve maat kleiner dan je sneakers zit al redelijk strak namelijk. Afhankelijk van je voorkeuren kun je nog wat kleiner of groter gaan, maar onthoud dat je een schoen nooit te klein mag kopen. Klimmen moet immers leuk blijven!

Verder valt de Wall Master relatief smal voor een beginnersschoen, wat fijn is voor kleine treden maar minder plezierig als je brede voeten hebt en van plan bent om je vers gekochte klimschoenen de rest van de avond aan te houden.

Logische stap

De Wall Master doet wat hij belooft. Het is een logische eerste stap na de huurschoen. Het is een comfortabele en robuuste klimslof die veel steun geeft. Het rubber biedt genoeg wrijving, al duurt het wel even voordat je ze ingeklommen hebt. Het gebrek aan ventilatie is wel een puntje van aandacht, maar zal voor veel klimmers geen breekpunt zijn.

Dus als je de volgende keer voor de schoenencollectie van je lokale grepentempel of klimwinkel staat en de verkoper zijn relaas doet, lach dan vriendelijk, bedank hem voor zijn tijd en wijs de Wall Master aan: “Die wil ik graag even passen meneer.”

Five Ten Wall Master

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.