Siked!

Review: Make or Break

Make or Break

Na het ongekende succes van ‘9 out of 10 climbers make the same mistakes’ kon een tweede boek van Dave Macleod niet uitblijven. De Schot kroop opnieuw in z’n pen om een standaardwerk over klimblessures te schrijven. Siked geeft haar oordeel over ‘Make or Break: don’t let climbing injuries dictate your success’

Macleod maakt het in zijn voorwoord meteen duidelijk: dit is geen zelfhulpboek over hoe je van je kwaaltjes afkomt, maar een beschouwing over de wondere wereld van klimblessures. Zijn belangrijkste drijfveer is om sporters, en specifiek klimmers, te informeren over deze nare bijkomstigheden van sport.

Net zoals in zijn eerste boek neemt Macleod in Make or Break de positie in van de wijze ervaringsdeskundige. Hier beschikt hij dan ook over enige autoriteit: de reeks blessures die hij tijdens zijn loopbaan doorstaan heeft, zouden menig klimmer naar de golf course doen rennen. Maar de rauwe Schot overleefde, herstelde en werd alleen maar beter. Dat is dan ook de voornaamste les die we van hem kunnen leren:

…take heart. It is extremely unlikely that you can’t beat your injury and regain your enjoyment and previous standard in climbing. However, although injury needn’t destroy your enjoyment or performance level in climbing in the long term, it is true that wether you beat the injury or not, your climbing routine will be forced to changed somehow.

De ware kracht van het boek zit in de wijze waarop de schrijver gortdroge info uit de sportgeneeskunde op een toegankelijke manier presenteert. Van diepgaande stof over motoriek en pezen tot trainingstheorieën die alleen voor de die-hards zijn weggelegd, alles lijkt aan bod te komen. De laconieke schrijfstijl van Macleod zorgt ervoor dat zelfs de grootste leek blijft lezen.

Een minpunt is dat de schrijver er niet van terugdeinst om dubieuze onderzoeken in zijn verhaal op te nemen. Ik begrijp dat hij als onderzoeker alle ontwikkelingen aan bod wil laten komen, maar als je met een kapotte vinger door de pagina’s bladert, zit je hier niet op te wachten. Dan wil je namelijk meteen weten wat wél werkt.

makeorbreak

Ook Dave Macleods goedbedoelde adviezen zijn een min. Mooi dat hij het belang van goed poffen wil benadrukken en interessant dat een laag vetpercentage bij vrouwen tot menstruatieproblemen kan leiden, veel heb je er als klimmer niet aan. Waar ‘9 out of 10 climbers’ een handzame uitwerking was van de geest van de Schotse training-guru, voelt Make or Break soms gewoon als too much. En zoals de schrijver in zijn boek beaamt, is too much nooit goed.

Het oordeel

Ondanks de genoemde minpunten is Make or Break zeker het lezen waard. Het boek verslaat concurrenten als ‘One move too many’ en de blessuresectie uit ‘The Rock Climber’s Training manual’ met gemak en je vindt nergens een completer of leesbaarder werk over sport- en klimblessures.
Door het gehele boek voel je Dave Macleods ambitie om een nieuw standaardwerk te schrijven en dat werkt enorm aanstekelijk. Ook is Make or Break voor veel geblesseerde klimmers een welkome opsteker, omdat het zowel informeert over wat te doen (zoek professionele hulp!) als motiveert om met revalideren te beginnen.
Een laatste pluspunt is het einde van het boek, waarin de schrijver lokale klimblessures onder de loep neemt. Handig als je weer te hard aan een greepje hebt getrokken!

Meer over Dave Macleod

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.