Siked!

In oktober bezorgde de postbode een groot, zacht pakket aan onze voordeur. Nadat ik mijn ogen en handen op de inhoud had gelegd kon ik niet wachten om de mooie blauwe Rab Electron donsjas in de buitenlucht te proberen. Maar wat zul je zien, juist nu liet het winterweer op zich wachten en konden de vroege wintermaanden eerder een late nazomer genoemd worden. Gelukkig koelde het na de jaarwisseling flink af en had ik mijn outfit al klaarliggen.

Het eerste wat opvalt is de toffe kleur: niet saai, doch ook niet oogverblindend blauw, met mooie ‘wasabi’-groene accenten. Veel belangrijker is natuurlijk hoe de jas zit. De regular fit van de Electron is niet super strak/getailleerd, zodat er gemakkelijk dikke kleding onder past. De jas sluit desondanks mooi aan en is ook bij de armen niet te wijd. Daarbij moet ik opmerken dat ik normaal gesproken maat S heb, maar dat bij deze jas maat M beter zit. Alhoewel het bepalen van de juiste maat soms lastig kan zijn, draag ik de jas liever iets groter zodat je er in de vrieskou een aantal extra laagjes onder kunt verbergen.

bram-berkien-2015-12-24-12-01-25

Nice and toasty

Bij het dragen van de jas valt het comfort meteen op. De jas is heerlijk licht met slechts 500 gram en na even binnen rondgelopen te hebben breekt het zweet me nog niet uit. Zodra ik de buitenlucht instap en mijn adem stoomwolkjes vormt, voelt de jas echter heerlijk warm. Om een goede pasvorm met een laag gewicht en goede isolatie te kunnen combineren heeft de jas doorgestikte stroken van variërende grootte.

Dat de jas zo licht is en toch goed isoleert is ook terug te zien in de specificaties van de jas, waar de Fill Power van de jas in te vinden is. Hoe hoger deze waarde is, hoe meer lucht een bepaald volume aan dons kan vasthouden en hoe beter de isolatie dus is. De schaal loopt van 300-900 FP en met een waarde van 800 FP bevindt deze jas zich in het hoogste segment. Daarnaast is het dons in de jas een zogenaamd ‘Fluorocarbon free Hydrophobic Down’, wat twee dingen betekent: allereerst is het dons beter voor het milieu en ten tweede zou dit moeten betekenen dat de jas enigszins tegen water bestand is.

bram-berkien-2015-12-24-11-48-59

Voor dons in het algemeen geldt in principe dat de veertjes gaan samenklonteren als het nat wordt. Hierdoor kan er minder lucht worden vastgehouden en verliest de jas zijn isolerende functie. Alhoewel de enigszins waterafstotende buitenlaag en het hydrofobische dons in de paar buien die ik heb gehad redelijk stand hielden, zou ik toch adviseren de jas vooral in koude maar droge omstandigheden te gebruiken.

Features

Alhoewel de jas simpel oogt zijn er een paar features die het benoemen waard zijn. Zo bevindt zich aan de uiteindes van de mouwen een elastisch gedeelte in plaats van de gebruikelijke klittebandstrip. Dit is misschien een detail, maar zorgt wel voor een fijne aansluiting aan de armen en maakt het gemakkelijk om handschoenen aan te trekken zonder dat het aan andere dingen blijft kleven, zoals sneeuw.

bram-berkien-2015-12-24-12-00-35

Daarnaast zijn de zakken lekker groot zodat er naast je handen nog een muts of een paar handschoenen in past. Ook beschikt de jas over een klein binnenvak met rits en een fijne capuchon die zelfs over een helm sluit. De capuchon heeft daarnaast een stevig voorrandje wat enigzins buigbaar is. Een dikke plus zijn de mooi weggewerkte elastieken om de capuchon aan te trekken.

Er is qua features eigenlijk maar één ding dat me een beetje tegenvalt en dat is het ontbreken van een ‘two-way-zipper’; een rits die zowel van boven als onder open kan. Hoewel het niet iets is wat ik elke dag gebruik, heeft het bij het dragen van een klimgordel toch zijn nut en wil ik dit nog wel eens gebruiken bij het zekeren.

In conclusion

Al met al is dit een supercomfortabele, lichtgewicht technische donsjas van hoge kwaliteit; zowel in isolatie als in materiaal. De jas is verder vrij simpel wat voor mij juist een plus is maar ik kan me voorstellen dat hardcore alpinisten meer specifieke eisen hebben. Dit betekent dat de jas voor mij goed te gebruiken is tijdens het spotten en zekeren in de koude wintermaanden en ook zeker in het alledaags gebruik.

bram-berkien-2015-12-24-11-58-30

Specificaties

 • Pertex® outer shell, Nylon ripstop inner
 • 800FP Europees fluorcarbon free Hydrofobic ganzendons
 • Regular Fit
 • 500g (bij maat Large)
 • Doorgestikte compartimenten met variabele grootte
 • YKK Flat VISLON® ritsen (spuitgegoten en dus lichtgewicht)

Plussen:

 • Lekker warm en goed te gebruiken in een vrij groot temperatuurbereik
 • Goede kwaliteit dons, zonder scherpe nerven van veren
 • Grote compartimenten met minimale doorstikkingen
 • Licht en klein in te pakken
 • Goed afgewerkt en een mooie kleur

Minnetjes:

 • Geen ‘two-way-zipper’ voor bij het zekeren

Fotografie: Bram Berkien

         

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Koen de Greef

Een van de drie oprichters van Siked! Naast zijn taken als webdesigner en developer van Siked klimt hij al ruim 10 jaar. Alhoewel hij zeker niet vies is van sportklimmen, is de huidige staat van zijn klimcarrière voornamelijk op boulderen gericht.