Siked!
Scarpa Instinct SR - Review - Siked

Scarpa lanceerde dit jaar eindelijk een nieuw slippermodel. Nadat de immens populaire Instinct S nergens meer te verkrijgen was en de Stix voor de meeste klimmers te specifiek bleek, was het wachten op een nieuwe instapper. Zie daar: de Scarpa Instinct SR!

Scarpa Instinct SR

De SR is speciaal gericht op fanatieke halklimmers die een veelzijdige klimschoen zoeken. Hij zou een fantastische toe hook, heel hook en een softe tip moeten hebben; op papier essentiële elementen voor een goede binnenschoen. Kon de Instinct SR deze beloften waarmaken?

Pasvorm

De pasvorm is vergelijkbaar met andere schoenen uit de Instinct-serie, zoals de populaire VS en de zachter VSR. Scarpa heeft doorgaans een brede voorvoet en past daardoor goed bij Hollandse herenvoeten.

De afwerking is zoals we van het Italiaanse merk gewend zijn: subliem! Over alles is nagedacht en door het slimme stikwerk in de schoen knelt de SR nergens en heeft ook geen vervelende knelpunten.

Je hoeft ze dan ook bijna niet in te klimmen. Schoenen aan en gaan!

Zachte zool, lekker smeren

Onder de schoen vinden we 3.5mm ¾ XS Grip 2 sole-rubber van Vibram, dat heerlijk sticky is op het plastic. Vooral in daken en bij verre treden in de overhang kwam de schoen goed tot zijn recht.

De asymmetrische vorm zorgt er verder voor dat je ook echt aan grepen kunt “trekken” en om eerlijk te zijn hebben we in de overhang zelden een betere schoen getest.

Zoals alle klimschoenen met relatief zacht rubber, kost het wat meer teenkracht wanneer je op een klein randje op de plaat staat. Vooral bij zwaardere klimmers kan dit problemen opleveren.

Smeren op volumes en grote grepen doet de Scarpa Instinct SR dan wel weer goed!

M50 rubber

Bovenop de teen en op de hiel heeft Scarpa voor M50-rubber gekozen, “for high friction hooking performance.” Op de teen werkt het rubber prima, maar op de hak misten we precisie.

En dat gebrek aan precisie is vooral te wijten aan het unieke design van de hiel. In tegenstelling tot veel andere klimschoenen, waaronder die van Scarpa zelf, heeft de SR geen bolling op de hiel. Op zich geen probleem wanneer je een hak op een element of grote greep moet leggen, maar bij precieze heel hooks op kleine treden moesten we al snel van schoen wisselen.

Daarbij moet wel gezegd worden: naarmate je de schoenen langer draagt, wordt dit beter. Dus het is misschien een kwestie van gewenning of het inklimmen van het rubber.

Een superslipper

Het grote probleem bij slippermodellen is dat de schoenen snel uitgaan. Bij de Instinct SR is dat echter geen enkele keer gebeurd.

Ondanks de dunne zool is de schoen ook duurzaam en daarbij is hij ook nog iets goedkoper dan de andere Instinct-modellen.

Wij zien weinig redenen om de Scarpa Instinct SR niet een keer zelf te proberen. Het is een heerlijke klimschoen voor fanatieke trainingssessies in de hal. Hij krijgt van ons vier van de vijf pofballen.

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.