Siked!
Scarpa Origin

De Scarpa Origin doet zijn naam eer aan: hij vormt het begin van je veelbelovende klimcarrière. We hebben deze relatief nieuwe beginnersschoen van het Italiaanse schoenmerk uitvoerig getest. Ons oordeel lees je hieronder.

Je eerste paar klimschoenen

Je denkt misschien dat als je een beginnersschoen kent, dat je ze allemaal kent. Bij alle modellen staat comfort op de eerste plaats en de stevige zool helpt om op kleinere treden te staan. Hoewel deze opvatting in grote lijnen op waarheid berust, bestaan er toch grote verschillen tussen de merken.

Bij Scarpa begrijpen ze dat je eerste klimervaring vooral een prettige moet zijn. Geen enkele nieuwkomer zit te wachten op pijnlijke tenen of schoenen waarbij het drie weken duurt voordat ze zijn ingeklommen.

Nee, klimmen moet nu gebeuren en dat nieuwe paar moet klaarstaan om je door je eerste 6a te helpen.

Net als de Five Ten Wall Master heeft de Origin een stevige zool voor extra steun. Zo kun je langzaam wennen aan die kleine treetjes op de wand. Scarpa heeft daarvoor haar eigen Vision-rubber gebruikt, van maar liefst 5 mm dik.

Voor de meeste van haar modellen gebruikt het schoenmerk het befaamde Vibram-rubber. Dit materiaal heeft haar strepen inmiddels dik verdiend en het is daarom jammer dat de Origin hier niet mee uitgerust is. Het Vision plakt namelijk net wat minder aan de wand.

Hiertegenover staat dat Vision enorm slijtvast is waardoor het minder erg is als je voetenwerk nog wat rafelrandjes heeft.Comfort

De Origin is overigens een van de meest comfortabele schoenen die we ooit getest hebben. Dat moet gezegd worden. De schoen voelt vanbinnen als een pantoffel en je loopt er – bij wijze van spreken – zo op weg. Door de klittenbandsluiting is het model gemakkelijk te verstellen en ze zitten in een oogwenk aan je voeten.

De nadruk op comfort heeft echter ook een belangrijk nadeel. De Origin heeft een breed profiel, waardoor hij op weerszijden van de voet weinig steun biedt. Doordat de zool zo stijf en plat is lijkt je voet soms in de leegte te verkeren wanneer je een kleine tree tegenkomt. Ook wanneer je de schoen kleiner past, blijft dit het geval.

Daarmee is de Origin minder geschikt voor klimmer met smalle voeten. Gelukkig is er sinds kort ook een damesmodel verkrijgbaar, die ongetwijfeld smaller van pasvorm zal zijn

Samengevat is de Scarpa Origin een beginnersschoen waarbij comfort en duurzaamheid centraal staan. Hij ventileert goed en functioneert prima als eerste klimschoen. Alleen als je als gevorderde klimmer een trainingspaar zoekt of als je smalle voeten hebt, is het brede profiel een puntje van aandacht.Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.