Siked!
Simond Rock

De populariteit van Simond, het huismerk van Decathlon, zal niemand ontgaan zijn. Veel beginnende klimmers laten zich verleiden door het aantrekkelijke prijskaartje. En wie kan het ze kwalijk nemen? Met een verkoopprijs van € 34,99 zijn ze minstens de helft goedkoper dan instapmodellen van andere merken. Maar kun je voor dat geld een fatsoenlijke klimschoen kopen? Siked zocht het uit.

Prijsvechter

De geschiedenis van Simond gaat terug tot de eerste helft van de 19e eeuw. In 2008 sloot het Franse klimmerk zich aan bij Decathlon en sindsdien is het de bekendste prijsvechter van west-Europa, met een enorm assortiment. IJsbijlen, slaapzakken en setjes; noem een willekeurig artikel dat je in de bergen nodig hebt en het staat in Simonds catalogus. En ze produceren ook klimschoenen.

De Rock is een vetermodel met platte zool en canvas buitenwerk. Op het eerste gezicht voelt de schoen goedkoop aan. Het canvas doet denken aan Converse All-Stars met rubber aan de onderkant. Er is geen extra voering, noch een vernuftige zoolconstructie om de voetplaatsing te stabiliseren. “What you see is what you get”: een prijsgunstige klimschoen.

All-Star

De vergelijking met de Converse All-Stars is overigens niet willekeurig. In 1908 werden de iconische sneakers door Marquis Converse ontworpen en zag de wereld haar eerste paar basketbalschoenen. Na jaren van trouwe dienst bleek de All-Star echter niet meer toereikend voor een sport die steeds sneller en wendbaarder werd. Atleten verlangden demping en ondersteuning. De moderne basketbalschoen lijkt in de verste verte niet meer op de favoriete gympen van Chuck Tayler. Tijden veranderen.

Terwijl ik de schoen aan mijn voeten snoerde, dacht ik aan de meest recente ontwikkelingen in de klimsport. De eerste 9A boulder is geopend. Adam Ondra werkt aan een 9c-project. De sport evolueert nog steeds, net als het materiaal. Toch klommen de Simond Rocks nog niet eens zo slecht.

In tegenstelling tot andere beginnersschoenen is het rubber vrij zacht en vormt hij gemakkelijk mee met de voet. Kleine treden en grote oppervlakken als volumes zijn geen probleem, mits ze redelijk strak gedragen worden. Heel hooks liggen verder prima en teentjes heb ik niet getest, omdat het een gevorderde techniek betreft. Het blijft immers een instapmodel voor beginnende klimmers.

Na een half uur hield ik het niet meer uit. Het canvas zweette enorm en ik miste de technische hoogstandjes die bij elke andere schoen inmiddels tot het standaardpakket behoren: precisie, stabiliteit, comfort. Mijn voet tordeerde op elke tree en het binnenwerk schuurde hinderlijk.Investering

Toen ik mijn vertrouwde stappers weer aangetrokken had, voelde het eerst als een opluchting, daarna volgde de twijfel. Ik klom op klimschoenen van ver boven de € 100. Waren al die pegels het waard? Kun je van een moeder verwachten dat ze haar kind bij de eerste klimles al op een paar dure schoenen trakteert? Misschien stopt hij wel na een maand en gaat hij weer op voetbal. Dan verdwijnen de klimschoenen in de kast. Zonde van het geld.

Voor die groep klimmers – i.e. beginnende kids en twijfelaars die zich afvragen of klimmen wel hun sport is – is de Rock een absolute aanrader. Voor alle enthousiastelingen die hun hart reeds aan het verticale verloren hebben: spendeer meer euro’s aan een betere schoen.

Zie het als een investering in je nieuwe geliefde.

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.