Siked!

In oktober klom Nalle Hukkataival zijn Lappnor-project en gaf de boulder de historische graad 9A. Nu is er de film die ons een kijkje geeft in hoe deze legendarische beklimming tot stand kwam. Siked! bekeek hem en oordeelt!

Zonder ons in de discussie over waarderingen te willen mengen, waren we redelijk opgelucht dat Burden of Dreams een erg simpele, korte en pure boulder is. In de jacht naar hogere waarderingen lijkt het logisch om steeds hogere, langere en gevaarlijkere lijnen te zoeken, maar Hukkataival koos een andere weg.

Hij ging voor een esthetisch 45-graden-wandje in het binnenland van Finland en vond een ongekend harde lijn waarvan je het aantal passen op één hand kunt tellen. Daarmee kwamen de makers van deze film dan ook direct voor een dilemma te staan: hoe laat je zo’n beklimming er spectaculair uit zien?

Lees hier ook ons originele bericht over de eerste beklimming van Burden of Dreams

Proces

De makers van de film hebben ervoor gekozen te focussen op het proces dat Hukkataival doorliep. Van het eerste seizoen tot de uiteindelijke send wordt het koppige projecten van de Fin in beeld gebracht, jaar na jaar.

Hukkataival, die al jaren niet meer aan het wereldbeker-circuit meedoet en zich volledig op outdoor sends richt, moest zich keer op keer tevreden stellen met extreem marginale vooruitgang. Nadat hij voor het eerst vanaf halverwege de boulder de laatste twee passen en topout linkt overtreft zijn blijdschap de vreugde van veel klimmers die hun hele project klimmen.

Een aspect dat in de film veel aandacht krijgt is de twijfel of het project überhaupt te klimmen is. De boulder lijkt op de grens te liggen van wat fysiek mogelijk is. Hukkataival raakte echter steeds meer overtuigd van zijn fysieke kunnen, tot hij tegen een volgende barrière liep: werkelijk alle randvoorwaarden moesten exact vervuld zijn.

Hij noemt bijvoorbeeld de temperatuur van de omgeving, luchtvochtigheid, temperatuur van de rots en conditie van zijn huid. In de film wordt dit met het gooien van dobbelstenen vergeleken: de send heeft evenveel kans als het gooien van zes maal zes.

Advertentie Waarom zou je te veel voor klimspullen betalen? Bij Decathlon vind je alles voor een geslaagde klimtrip, of die nu naar Finland of Spanje gaat.

Technische beschrijving

Liefhebbers van technische beschrijvingen kunnen hun hart ophalen bij deze film. Dat was dan ook wel nodig om echt goed te kunnen appreciëren hoe absurd moeilijk de passen in de boulder zijn.

We krijgen close-up beelden van alle grepen voorgeschoteld en zien exact hoe de vingers en voeten van de nuchtere Fin hun plaats vinden op het graniet. Pas voor pas leidt Hukkataival ons door zijn project heen, toelichting gevend op zijn overwegingen en hoe hij zijn beta aanpaste.

Om de optimale beta te vinden vloog hij trouwens een paar Amerikaanse bicepboys in: Dave Graham, Jimmy Webb en Daniel Woods trokken allen op bedevaart naar het koude Finse binnenland om met eigen ogen het next level project te aanschouwen. In de film zijn we getuige van het moment dat Webb voorstelt een andere tree te gebruiken, waarna voor Hukkataival alle puzzelstukjes op hun plaats lijken te vallen.

Nalle doet het zelf

Er is in de hele film voor gekozen om Hukkataival zelf het hele verhaal te laten vertellen in een voice-over. Dit is een fijne keuze, het uitstekende Engels met een aangenaam Fins accent voelt persoonlijk en oprecht.

Het is bijzonder dat een klimmer over een dergelijk lange periode wordt gevolgd, hoewel in deze film soms ook beelden van Hukkataival zelf moesten worden gebruikt. Zo kwam de uiteindelijke beklimming onverwacht: Hukkataival zou geen serieuze poging doen op de bewuste dag, maar besloot toch in de auto te stappen. Plichtsgetrouw en gelukkig voor ons sleepte hij toch de videolampen en camera met zich mee, zodat we van kinderlijke blijheid kunnen genieten zodra Hukkataival bovenop zijn iconische project staat.

Mooi zijn ook de momenten waarop hij, zielsalleen, keihard uit zijn project valt en zich in lange volzinnen in een existentiële crisis stort. De anders zo nuchtere Hukkataival gooit er op een zeker moment zelfs een rasechte Ondra-schreeuw uit.

Eindoordeel over The Lappnor Project

Of de volgende klimmer die Burden of Dreams topt nu wel of niet de 9A-waardering bevestigt, Nalle Hukkataival schreef historie met het afronden van zijn project. Deze film toont, zonder onnodig spektakel in de montage of filmstijl, het proces dat de nuchtere Fin doorliep om de vier meter die hem scheidden van heldendom te overbruggen.

De film The Lappnor Project is verkrijgbaar via deze website, je betaalt $9 om de film te mogen streamen én downloaden.

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Bram Berkien

Mede-oprichter van Siked! Verzorgt fotografie en een artikel hier en daar. Daarnaast ook zelfstandig werkzaam als active lifestyle fotograaf. Na een begin als boulderaar kan hij nu ook de lokroep van het sportklimmen niet weerstaan.