Siked!

Met al het geweld van het NK Boulder dit weekend zou je het bijna vergeten: in Villars werd een World Cup lead geklommen! Onze eigen Jorg Verhoeven bewees hier dat hij het nog in zich heeft.

Olympische aspiraties ontvouwen zich

Opmerkelijk tijdens deze World Cup was dat meerdere klimmers die zich normaal richten op de discipline voor de verandering een gordel aantrokken. Onder anderen Jan Hojer en Alexey Rubtsov trokken de stoute schoenen aan en haalden zowaar de finale. Hojer deed onlangs ook al mee aan een World Cup speed en zette daar een zeer respectabele tijd op de klok. Deze klimmers lijken te willen wennen aan het klimmen in alle drie de disciplines om zich voor te bereiden op de Spelen van Tokyo in 2020. Voorheen was Sean McColl de meest allround atleet, maar Hojer schaafde doodleuk twee seconden van het record van de Canadees op de speed-wand af.
 

Jorg Verhoeven nog altijd finale-kandidaat

Andere hoopgevende observatie die dit weekend gemaakt kon worden in Villars: onze eigen Jorg Verhoeven is nog altijd ijzersterk. In een veld dat verder gedomineerd werd door klimmers die soms wel tien jaar jonger zijn dan Verhoeven, schopte de Nederlander het doodleuk tot de finale. Ook hier deed hij het verre van slecht. Een score van 33+ en een zevende plaats waren zijn resultaat, terwijl de nummer drie tot 35+ kwam.

Zelf had Verhoeven er het volgende over te zeggen:

The Worldcup in Villars was the reason I wanted to give Lead comps another shot. I must say, it was exactly as good as I hoped! A new style of routes has developed in the past few years, consisting of dynamic moves, volume slapping etc: fast and risky routes that are interesting to watch and climb. Although I climbed poorly in finals, I had loads of fun getting pumped, and seeing true boulderers mix with true endurance heroes.

Desgranges en Garnbret oppermachtig

Dan door naar de sterren van de avond: Romain Desgranges en Janja Garnbret. De Fransman trok zijn uitstekende lijn van het EK (winst) door en kwam liefst vier grepen verder dan Domen Skofic, die op 37 bleef steken. Voor de Sloveen was zijn tweede plaats trouwens een hele vooruitgang vergeleken met het EK. Hier werd hij vijfde, nadat hij de nieuwe kortere klimtijd van zes minuten niet in acht nam. Jan Hojer werd doodleuk vierde en lijkt een serieuze podiumkandidaat voor Tokyo.

Garnbret tenslotte topte als enige dame de finaleroute. Haar landgenote Mina Markovic zat er zeer dicht bij maar kwam net tekort. Anak Verhoeven moest na haar winst op het EK ditmaal genoegen nemen met een derde plaats. De Francaise Mathilde Becerra kwam al erg snel in de route in de problemen en bleef steken op een score van slechts 12+.

Het lead-feest gaat deze direct door in Chamonix: morgen staan de kwalificaties op het programma, op donderdag komt de World Cup tot een ontknoping.

Foto’s: Sytse van Slooten

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Bram Berkien

Mede-oprichter van Siked! Verzorgt fotografie en een artikel hier en daar. Daarnaast ook zelfstandig werkzaam als active lifestyle fotograaf. Na een begin als boulderaar kan hij nu ook de lokroep van het sportklimmen niet weerstaan.