Siked!
Fontainebleau stokbrood door: Bram Berkien

Zet de twee sterkste Rotterdammers bij elkaar in de auto naar Fontainebleau en je krijgt een kofferbak vol achtstegraads boulders mee terug. We spreken hier uiteraard over Michiel Nieuwenhuijsen en Tim Reuser. Zo sneuvelden onder andere La Ligne de Bête (8B+) en Gourmandise (direct) aka The Traphouse (8B+). De rossige Reuser pakte hiermee zijn eerste 8B+ boulder en slaat de 8B gradatie in één keer over.

Het tweetal uit de Maasstad behoeft nauwelijks een introductie. Tim Reuser is heersend Nederlands kampioen boulderen en Michiel Nieuwenhuijsen heeft met The Big Island een 8C op zijn resumé staan. Zo vlak voor Pasen vonden zij nog een rustige week om het Franse sprookjesbos in te duiken. De week begon nog ‘rustig’ met wat gem hunting. In afgelegen sectoren werden de 8A-pareltjes Coco’s Production en Le Maître est Talon (assis) zorgvuldig in de buidel gestopt.

Tim Reuser skipt de 8B gradatie

Na de pareltjes van de eerste dag hield de gold rush aan. In het rustige Boissy-aux-Cailles viel La Ligne de Bête (8B+) ten prooi aan de dadendrang van het sterke duo. Nog niet eerder had Reuser een boulder van dit kaliber weten uit te toppen. Sterker nog, ook een 8B boulder had nog nooit een plekje op zijn scorecard gerkregen. Een knap staaltje zandsteenworstelen dus! Niet veel Nederlanders hebben ooit een 8B+ geklommen, dus sinds afgelopen maand behoort ook Tim Reuser tot dit selecte gezelschap.

La Ligne de Bête

Deze 8B+ wordt ook wel L’Arête de Boissy (assis) genoemd, al gaat het wel duidelijk om een andere lijn. De zitstart van de L’Arête de Boissy kan namelijk via links – La Ligne de Bête of via rechts van de kant worden uitgeklommen. Waarschijnlijk is de linkervariant wel het meest geklommen, maar de correcte naam is in vergetelheid geraakt.

Grazen geblazen

Er was geen tijd te verliezen voor de twee über-fitte landgenoten. Lang projecten en slechte condities werden zorgvuldig gepareerd. Er moest meer sneuvelen! Als twee hongerige wolven liep het tweetal op en af Le Vent dans la Plaine (8A), Saruman (8A), Narcotic direct (8A+) en Opium (8A). Laatstgenoemde boulder had Nieuwenhuijsen al eens gedaan en kon zo mooi alle tips delen met Reuser. De Nederlands kampioen boulderen ging zitten en liet niet meer los – FLASH!

Gourmandise

De laatste dag van de trip werd gevierd in het klassieke Cuvier Rempart. De boulderpads werden voor een laatste keer uitgevouwen. Deze maal lagen ze prachtig geplaveid onder het brute dak van Gourmandise. Dit prachtig overhangende blok zandsteen lijkt wel een natuurlijk Moon board met vele spijkerharde varianten. Het tweetal maakte nog gehakt van de directe, afgekorte variant Gourmandise (direct raccourci), gewaardeerd met 8A+. Echter de biceps van Nieuwenhuijsen was nog niet leeg en perste daar ook nog een 8B+ uit.

De 8B+ Gourmandise (direct) heet ook wel The Traphouse en is een eerste beklimming van Paul Robinson. Alleen de groten der aarde en een handvol gekke Japanners wisten deze variant binnen te slepen. Met recht is deze send de spreekwoordelijke kers op de taart.

Check onderstaande video van Sean McColl die begint met The Traphouse om een idee te krijgen van de moeilijkheden.


Coverfoto: Bram Berkien

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Ron Berends

Met een dikke knipoog legt Ron je haarfijn uit waarom hij alles verafschuwt dat met touwen te maken heeft. Deze boulderaar pur sang kent wellicht nog meer boulders uit z’n hoofd dan Bart van Raaij en zijn eindeloze enthousiasme is een belichaming van de Siked-filosofie.