Siked!
Russische ijsklimmer Pavel Batushev

Pavel Batushev hangt een schorsing van vier jaar boven het hoofd nadat er sporen van meldonium in zijn urine zijn gevonden, zo laat de UIAA in een officiële verklaring weten. De 29-jarige ijsklimmer uit Rusland won afgelopen februari nog de wereldbeker speed (op ijs) in Rabenstein. Die medaille heeft hij nu in moeten leveren.

Op 27 februari dit jaar werden sporen van de verdachte stof in Batushevs urine gevonden. Een ruime week later, op 10 maart, volgde de officiële aanklacht. Op 10 april werd de atleet schuldig bevonden aan het overtreden van de anti-dopingregels. Een schorsing van vier jaar wordt als straf genoemd.

Meldonium

Meldonium staat sinds 1 januari 2016 op de lijst van de World Anti-Doping Agency (WADA) met verboden middelen. Niet veel later werd het hartmedicijn bij een aantal vooraanstaande atleten aangetroffen, waaronder tennisser Maria Sharapova.

Doping

Doping is een onderwerp dat je niet snel binnen de klimsport zou verwachten. Natuurlijk herinneren we ons Chris Sharma die in 2001 zijn World Cup-titel moest inleveren omdat hij een jointje had gerookt (foei Chris! Dat hadden we echt niet achter jou gezocht) en in 2007 werden er sporen van cocaïne in het bloed van Edu Marin gevonden, wat uiteindelijk tot een schorsing van twee jaar resulteerde.

Meldonium staat echter in geen enkel opzicht als feestdrugs te boek en met het oog op de Olympische Spelen en de groei van klimmen als wedstrijdsport wordt het misschien tijd om onszelf af te vragen hoe schoon de sport zal blijven in de toekomst.

Bathusev laat helaas zien dat er bij een volwassen sport ook volwassen problemen horen.

Leestip: Should rock climbers be worried about doping?


Foto: Patrick Schwienbacher (Flickr UIAA)

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.