Siked!
Sanne van der Zwaan - La Cicatrice de l'Ohm

In Fontainebleau heeft Sanne van der Zwaan haar eerste 8A+ La Cicatrice de l’Ohm geklommen. Na Suzan Dudink is zij de tweede Nederlandse dame die een boulder van deze graad weet te toppen!

De grijze kolos ligt in het gebied Mare aux Corneilles, ten zuidwesten van Fontainebleau. La Cicatrice werd door Arnoud Centre als 8B geopend, maar nadat eerder dit jaar een greep werd uitgehakt, werd de waardering naar 8A+ bijgesteld.

Progressie

Met deze beklimming zet Van der Zwaan haar ongekende progressie in het Franse bos door. Ze klom de afgelopen jaren al verschillende 7C’s en vinkte eind 2016 haar eerste 8A af. Met haar eerste 8A+ voegt ze zich bij Suzan Dudink die in 2009 met Tea with Elmarie als eerste Nederlandse vrouw aantoonde deze graad te beheersen.

De nominatie voor de Bergsportawards is nu ongetwijfeld binnen! En wij kijken uit naar de volgende harde send door Van der Zwaan. Zou ze al van 8B dromen?

La Cicatrice de l’Ohm

De camera stond aan om de historische beklimming vast te leggen. En cameraman Enzo Nahumury toont zich ook weer topfit door Furtif Droite (8A) te toppen.

Video: Life after competition

Ook Mélissa Le Nevé klom (de oude versie van) Cicatrice. Voor de ex-wedstrijdklimmer luidde de send een nieuwe fase van haar klimcarrière in.

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.