Siked!
Tiba Vroom - NK Boulder 2017

De leden van het Nederlands Team Sportklimmen zijn bekendgemaakt. Hieronder zie je welke oranje leeuwen je het komende jaar mag aanmoedigen. Omdat een selectie nooit zonder controverse is, hebben we het begeleidingsteam gevraagd om hun keuze toe te lichten. Je leest het hieronder!

Nederlands Team Sportklimmen 2018

Bij de senioren staat Jorg Verhoeven uiteraard bovenaan de lijst. Vera Zijlstra en Nikki van Bergen zijn als het goed is weer hersteld (of herstellende) van hun blessure en zullen in 2018 weer internationale wedstrijden klimmen. Nationaal klimkampioen Tim Reuser zit niet meer in de selectie en Nicky de Leeuw is terug van weggeweest.

Senioren

Jorg Verhoeven (Boulder en Lead)
Nikki van Bergen (Lead)
Vera Zijlstra (Boulder)
Nicky de Leeuw (Boulder, onder voorbehoud)

Jong Oranje

Bij de jeugd zijn er ook wat wissels in de selectie. Pleun Frank en Edith Savenije zijn nieuw in het team en Ysa Rakestraw, die vorig jaar de selectie niet wist te halen, zit er nu weer bij. Pauline Schreurs stopte al eerder dit jaar. Opvallende afwezigen zijn Mark Brand, Zeno Schaekers en Nigel Armino. Zij zullen in 2018 geen deel meer uitmaken van het Nederlands Team.

Junioren
Don van Laere (Boulder)
Julia Meijer (Boulder)
Tiba Vroom (Boulder)
Ysa Rakestraw (Boulder)
Lynn van der Meer (Lead)
Jeugd A
Leto Cavé (Lead en Boulder)
Sam Swalue (Lead en Boulder)
Mischa Radt (Lead en Boulder)
Nikola Byelov (Boulder)
Jens de Louw (Boulder)
Pleun Frank (Boulder)

Jeugd B
Paul Brand (Lead en Boulder)
Iwan Pasveer (Lead en Boulder)
Ynze Visser (Lead en Boulder)
Edith Savenije (Lead en Boulder)

Paraklimmers

Renske Nugter
Fedde Benedictus

Lees verder Paraklimmen: het verhaal van Renske Nugter

Begeleidingsteam

Aukje van Weert (Bondscoach)
Mathieu Ceron (Trainer, bondscoach en fysiotherapeut)
Michiel Nieuwenhuijsen (Trainer, bondscoach)
Ulf Lennertz (Trainer, assistent-bondscoach)
Anton Delsman (Hoofd Sport NKBV)
Rik van der Kolk (Sportarts van Medicort en de Sportsclinic)

Lynn van der Meer in actie tijdens het NK Lead 2017 (Foto: NKBV)

Doorgroeien en aanhaken

Een selectie doet altijd stof opwaaien dus wij vroegen het begeleidingsteam om hun keuze kort toe te lichten.

Hoe is de selectie tot stand gekomen?
Selectiecriteria en -eisen zijn verschillend voor jeugd en senioren. Over het algemeen kunnen we zeggen dat we selecteren op basis van prestatieperspectief, waarbij het uitgangspunt is dat een klimmer op termijn bij de top 20 van de senioren kan aanhaken en bij voorkeur kan doorgroeien naar deelname aan internationale finales.

Waarom zitten Mark Brand en Nigel Armino niet meer in het team? Het zijn immers grote talenten.
De (sub)top, waarbij een junior zou moeten aanhaken noemen we de A- en B-selectie (zie uitzendbeleid 2018). Een klimmer vindt niet altijd meteen aansluiting bij de senioren (sub)top. Vooral de heren hebben vaak iets langer (een jaar of drie) nodig om die aansluiting te vinden. Daarom hebben we ook een C-selectie, zodat deze klimmer zich kan ontwikkelen.

Als NKBV maken we, op basis van de ontwikkeling die de klimmer heeft laten zien en de internationale jeugdresultaten (en de ontwikkeling daarin), een inschatting of deze klimmer binnen drie jaar aansluiting zal vinden bij de internationale (sub)top. Wanneer we dat niet waarschijnlijk achten, wordt deze klimmer niet geselecteerd. Ook hierbij wordt gekeken naar het hele pakket van kwaliteiten. Een klimmer kan ongelofelijk motorisch talent hebben, heel sterk scoren in zelfregulerend vermogen en hard werken om de top te bereiken, of erg sterk zijn. Een klimmer die al deze kwaliteiten laat zien, heeft de potentie om de (sub)top te bereiken en zijn/haar klimniveau te laten stijgen tot het niveau van de internationale top 20.
Waarom is Ysa Rakestraw teruggekeerd? 
Klimmers die nationaal aansprekende resultaten laten zien, zoals jeugd-A klimmers die goede resultaten neerzetten bij de senioren, nodigen we eveneens uit voor een proefperiode.

Waarom zit Nicky de Leeuw nog in de selectie? En wat bedoelen jullie met “onder voorbehoud”?
Een atleet als Nicky de Leeuw heeft lange tijd op hoog niveau gepresteerd. Zijn focus is gaandeweg van topsport naar werk verschoven. Daarom is in 2016 met hem een uitstroomtraject afgesproken. Dit is zijn laatste jaar in de selectie, onder voorbehoud. Aangezien hij vorig jaar geen internationale wedstrijden heeft geklommen, moet hij namelijk eerst vormbehoud aantonen. Is dit voldoende, dan mag hij op eigen kosten aan zijn laatste internationale wedstrijd deelnemen: het WK in Innsbruck.

Presentatie Nederlands team

Tijdens de bergsportdag worden de nieuwe teamleden aan het publiek gepresenteerd. De presentatie ligt in handen van Siked, dus we zien jullie dan graag! Oranje kledij, rood-wit-blauw op de wangen en een luide luchthoorn zijn niet verplicht, maar je valt hoogstwaarschijnlijk wel buiten de boot als je alleen in je zondagse pak staat de juichen.

NK Boulder 2015

Nicky de Leeuw tijdens het NK Boulder 2015 in Delfts Bleau (Foto: Bram Berkien)

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.