Siked!

Send roundup: Ben Moon klimt 9a, Ondra flasht 8B+!

Siked neemt je mee over de hele wereld om te zien welke vette beklimmingen hebben plaatsgevonden. Met deze week: Ben Moon klimt (weer) een 9a, Nalle Hukkataival cruist rustig door in Magic Wood en Adam Ondra leeft zich uit na de World Cup.

Moon klimt (weer) 9a

Ben Moon is een legende in de klimwereld en heeft weinig introductie nodig. 25 jaar geleden klom hij Hubble, de korte route waarvan Adam Ondra een paar jaar geleden nog aangaf dat hij hem niet kon klimmen. Moon waardeerde de route als 8c+ maar Ondra geeft aan dat de route zeker niet makkelijker is dan Action Directe (9a). Een kwart eeuw na deze baanbrekende beklimming presteert Ben Moon het nu dus op 48-jarige leeftijd opnieuw om een 9a-route te klimmen. Leeftijd is bij dezen geen excuus meer! De route die Moon topte heet Rainshadow en ligt iets boven Manchester in Engeland. Hij is pas de vierde persoon die deze route klimt, die eerder werd geklommen door onder anderen, jawel, Adam Ondra. Een filmpje van Moon’s beklimming laat nog even op zich wachten, gelukkig vond we in het archief deze video waarin Sean McColl probeert Hubble te herhalen. McColl neemt ook even wat tijd om met de meester zelf te praten over de lijn. Moon geeft nog enkele nuttige tips voor kijkers die het zelf ook een keer willen proberen.

 

Ondra flasht Jade (8B+)

Adam Ondra won afgelopen weekend brons bij de boulder World Cup in Vail. Even uitrusten lijkt niet in het woordenboek van de gedreven Tsjech voor te komen, nu hij toch nog in Amerika vertoefde wilde hij ook wel even wat echte rots zien. Als een ware toerist die zijn vlucht moest halen raasde hij echter door de boulders heen: hij flashte Jade (8B+) en Don’t Get Too Greedy (8B). Voor de World Cup klom Ondra trouwens ook White Noise (8B+/8C). Jade werd in 2001 gevonden door Dave Graham en als eerste geklommen door Daniels Woods, Graham zelf moet de top nog vinden. Op island.io staat een erg leuke video van Adam’s send, waarin we Dave Graham na de flash zien kijken alsof hij water ziet branden. Ook Alex Puccio klom deze boulder, deze beklimming ging de geschiedenis in als een van de hardste vrouwelijke sends ooit. Van Puccio zelf hoeven we de komende tijd geen sends verwachten, haar wacht een zware revalidatie.  Omdat we de komende tijd weinig van haar zullen zien genieten we hier nog even van Puccio die schittert in Jade.

 

Nalle cruist door in Magic Wood

Als een topklimmer als Nalle Hukkataival afreist naar een klimgebied is het een kwestie van tijd tot de sends je om de oren vliegen. Vorige week berichtten we al dat Nalle direct begon met business as usual: harde achten klimmen. Nu laat hij op Facebook weten dat hij wederom een 8B+ aan zijn ticklist toe kan voegen:

Summer seems to be in full effect here in Magic Wood now. It’s a welcomed change of pace for me from the constant migration in search of the best climbing conditions, which always means the cold seasons. We’re making the best out of the hot days and yesterday I climbed Believe In Two 8B+, a great boulder put up by @chriswebbparsons. Really love it here in the Alps this time of year!

11390017_1089478121065741_1252413711301380088_n

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Bram Berkien

Mede-oprichter van Siked! Verzorgt fotografie en een artikel hier en daar. Daarnaast ook zelfstandig werkzaam als active lifestyle fotograaf. Na een begin als boulderaar kan hij nu ook de lokroep van het sportklimmen niet weerstaan.