Siked!
shauna coxsey leert spleetklimmen

Het is altijd fijn om de beste klimmers ter wereld te zien worstelen, vooral als het om simpele routes en boulders gaat. Zo zagen we Adam Ondra al een keertje uit La Marie-Rose (6A+) glippen en in deze video krijgt Shauna Coxsey een lesje spleetklimmen van Pete Whittaker. En ze kan er niks van natuurlijk.

Jammen met Pete

Nadat ze in een competitie niet van de grond kwam bij een artificiële spleetboulder besloot Coxsey de hulp van Wide Boy Pete Whittaker in te schakelen. Hij twijfelde geen moment en nam de World Cup-winnaar mee in de bijzondere en licht claustrofobische wereld van het spleetklimmen.

Ze krijgt meteen een paar goede lessen; zo is het vaak gemakkelijker om eerst met de voeten te beginnen en op z’n kop door een scheur te manoeuvreren. Op de rots blijkt dit echter lastiger dan verwacht en Coxsey komt met moeite door de opwarmroute.
“No laybacking, Shauna!” roept Whittaker vanaf het relais wanneer hij sadistisch naar beneden blikt. Als je wilt leren jammen, moet je ook jammen bedoelt hij.

Na een gefaalde belegering van een overhangende jamsessie, besluiten de twee te gaan boulderen. Dat gaat Coxsey duidelijk beter af. Na wat gegrom en geklem werkt ze zich uiteindelijk naar boven en klimt haar eerste spleet-/jam-/off-width-boulder.

Petje af voor de energiedrankjesatleet! Als klimmers raken we nooit uitgeleerd.

Shauna Coxsey leert spleetklimmen van Pete

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.