Siked!
Petra Klingler

Naast al het gediscussieer over de IFSC en de gratis livestream werd er gelukkig ook gewoon geklommen dit weekend. In Meiringen won Kokoro Fujii zijn derde world cup en koningin Shauna Coxsey regeerde opnieuw over het speelveld. En ze is misschien wel sterker dan ooit.

Shauna’s comeback

Ook vorig jaar stond de Britse vedette op de hoogste trede van het podium in Meiringen. Het goud in Zwitserland was toen het startschot van een onvergetelijk seizoen. Coxsey leek niet te stoppen en pakte vier keer goud en twee keer zilver. Bij de laatste world cup in München ging het echter mis: de Britse liep een schouderblessure op waardoor ze het WK in Parijs moest missen.

En nu, na meer dan zeven maanden van revalidatie, lijkt Coxsey sterker dan ooit. Het gehele toernooi hield ze de touwtjes strak in handen. Samen met jeugdtalent Janja Garnbret kwalificeerde ze zich als eerste voor de halve finale. De volgende dag verzekerde ze zich koeltjes van een finaleplek en oefende alvast haar pokerface in de isolatie. Ze wilde namelijk nog niet laten merken dat ze zoveel sterker was geworden. Haar ware kracht zou ze voor op de mat bewaren.

En wat een kracht hebben wij gezien. De ongekende precisie en overmacht, waarmee ze de afgelopen jaren naam maakte, waren van een ongekend niveau. Haar spectaculaire top van Dames 4 liet er dan ook geen twijfel meer over bestaan: Shauna’s back!

Sterke Japanners

De herencompetitie werd wederom gedomineerd door het Japanse team. Er stonden maar liefst vijf Japanners in de halve finale – dat is een kwart van de beschikbare plaatsen! – en drie daarvan haalden de finale. Alleen wereldkampioen Tomoa Narasaki strandde in de kwalificatie en moest zijn teamgenoten vanaf de zijlijn aanmoedigen.

Helaas voelde de herenfinale als een anticlimax. Veel atleten worstelden zichtbaar met de nieuwe 4-minuten-regel en net als bij de C.W.I.F. bleken de problemen net een maatje te groot om in die korte periode te klimmen.

Lees ook: New IFSC 4 minute rule: from hero to zero

Uiteindelijk werd de finale op de derde boulder beslist. Kokoro Fujii (JPN) bereikte met zijn eerste poging de eindgreep en eindigde daarmee net boven Aleksei Rubtsov (RUS), die een poging extra nodig had. Keita Watabe (JPN) werd derde.

Het goud in Zwitserland is de derde world cup-winst voor Fujii. De Japanner won vorig jaar al in Navi Mumbai en Vail.

Helaas kon Jorg Verhoeven zijn stunt van vorig jaar niet herhalen. Hij werd toen derde en liet zien dat hij ‘de jonkies’ nog steeds de baas kon. Nu eindigde de Nederlander op een teleurstellende 61ste plek.

De eerstvolgende wereldbekerwedstrijd wordt op 22 en 23 april in het Chinese Chongqing gehouden.

Op de coverfoto staat de Zwitserse Petra Klingler en is tijdens het laatste WK gemaakt door Bram Berkien.

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.