Siked!

Special: Juliane Wurm stopt met wedstrijdklimmen

Een paar weken geleden maakte Juliane Wurm bekend dat zij stopt met wedstrijdklimmen. Afgelopen weekend verscheen ze dan ook niet op de mat in München (al fungeerde ze nog even als speaker). Om het leed wat te verzachten legt zij speciaal voor Siked haar beslissing uit, en vertelt ze wat haar plannen nu zijn!

Juliane Wurm is de meest succesvolle dame van het internationale wedstrijdboulderen van de laatste jaren. Vorig jaar won zij in München het WK Boulderen, dit voorjaar won ze in Innsbruck het EK Boulderen. Ongeëvenaard stabiel koerste Jule elke wedstrijd weer door de boulders heen, zelfs voormalige koningin van het boulderen Anna Stöhr moest het antwoord schuldig blijven. Op haar Facebook-pagina legde Wurm haar beslissing als volgt uit:

A great time of many years of competing in international and national climbing comps lies behind me and I decided that I’m at a point where I want to stop competing those big events. I feel like I’ve reached everything I’ve ever dreamed of in competition climbing. I personally feel that my motivation ebbed for a while. Competing in Worldcups demands quite a lot of dedication, lots of training, travels, hotels, isolation time, being focussed, and comps every summer.

Wij wilden meer weten en vroegen Wurm hoe zij terugkijkt op haar korte maar uiterst succesvolle carrière als topklimmer, en wat haar volgende plannen zijn. Juliane Wurm vertelt:

“Mijn allermooiste herinnering is het winnen van het wereldkampioenschap boulderen in München vorig jaar. Tijdens die wedstrijd ging alles perfect, ik was het hele weekend in de zone. Alle vrienden die ik maakte op dergelijke wedstrijden zal ik zeker missen. Wat ik denk ik ook zal missen is iets waarvan ik op dit moment juist blij ben dat ik ervanaf ben: de spanning voor een wedstrijd. Niet alleen de paar minuten of uren voor de wedstrijd, maar zelfs de weken en maanden voor het wedstrijdseizoen begint. Je moet dan proberen om je te focussen, elke training je best doen, het hele seizoen lang. Ook de emoties tijdens de wedstrijd zelf zal ik missen. Als alle puzzelstukjes in elkaar vallen ben je enorm gelukkig, maar er zijn ook dagen of wedstrijden dat werkelijk niets lijkt te lukken. Natuurlijk vind je die emoties ook op andere momenten in het leven en in klimmen in het algemeen, maar het wordt zo veel meer intens tijdens een grote wedstrijd. Die achtbaan van emoties was ook één van de voornaamste redenen dat ik gestopt ben. Klimmen op een hoog niveau brengt een hoop stress met zich mee, maar ergens ga ik die achtbaan ook wel missen.

world-cup-action-27

Jan (Hojer, Wurm’s vriend, red.) begrijpt mijn overwegingen om geen wedstrijden meer te willen klimmen. We hebben er dit jaar al veel over gepraat samen. Jan en ik steunen elkaar zo goed als we kunnen, hij mij als ik op echte rots mijn grenzen opzoek, en ik hem als hij in wedstrijden het maximale probeert te bereiken.

In elke sport worden de atleten steeds sterker. In de jaren dat ik wedstrijden klom is het veld deelnemers steeds groter en sterker geworden, en dat zal de komende jaren nog wel zo verder gaan. Doorgaan met wedstrijden om mezelf te meten met een steeds sterker wordend veld is dus geen goede reden, dan zou je namelijk nooit kunnen stoppen! En nu hoef ik het gelukkig ook niet af te leggen tegen kid crushers als Ashima (Shiraishi, red.) en Meagan (Mascarenas, red.) 🙂

jan-jule-11

Op dit moment studeer ik geneeskunde, ik zit in mijn derde jaar van de zes in totaal. Full-time studeren vergt natuurlijk veel tijd, maar tegelijk heb ik een lange zomer- en wintervakantie waarin ik veel buiten wil klimmen. Deze zomer breng ik in Europa door, ik ben al kort met Jan naar Silvretta geweest. Ik ben erg gemotiveerd om te zien hoe hard ik buiten kan klimmen. Specifieke boulders of routes die ik wil klimmen heb ik zo niet paraat, maar er zijn wel gebieden waar ik erg graag heen zou willen gaan: de Grampians in Australië, Joe’s Valley in Utah en Noorwegen of Zwitserland.

Om het leed voor ons nog verder te verzachten opende Jule kort na haar afscheid van wedstrijdklimmen al een Vimeo-account, waarop zij onder andere onderstaande filmpje plaatste. Deze dame laat er geen gras over groeien en wij hopen nog veel mooie sends van haar te kunnen noteren!

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Bram Berkien

Mede-oprichter van Siked! Verzorgt fotografie en een artikel hier en daar. Daarnaast ook zelfstandig werkzaam als active lifestyle fotograaf. Na een begin als boulderaar kan hij nu ook de lokroep van het sportklimmen niet weerstaan.