Siked!
Yoshiyuki Ogata - The World Games 2017

Het Poolse Wrocław vormt dit weekend het toneel van The World Games 2017, een vierjaarlijks sportevenement voor non-Olympische disciplines. Vrijdagavond scoorden Stasa Gejo (SRB) en Yoshiyuki Ogata (JPN) het bouldergoud.

The World Games 2017

Vier keer per jaar worden The World Games georganiseerd, een mondiaal sportevenement voor disciplines die niet tot het Olympisch programma behoren. In 1981 werden de eerste alternatieve “Games” in Santa Clara (VS) gehouden en dit jaar verwelkomde de Poolse stad Wrocław atleten uit alle hoeken van de wereld voor alweer de tiende editie van de wereldspelen.

Vrijdag beten de boulderaars het spits af. Om 9:00 uur werden de heren op de mat verwacht voor de kwalificatieronde. De dames volgden om 11:30. Anders dan bij een wereldbeker was er geen halve finale, de zes besten uit de kwalificatie stroomden dus door naar de finale, die nog diezelfde avond gehouden werd.

The World Games 2017

Goud voor Ogata en Gejo

24 boulderaars waren naar Polen gereisd om aan de oevers van de Oder hun kunsten te vertonen. Uitgenodigd waren de wereld-, seizoens-, jeugd- en continentale kampioenen. Het was overigens de eerste keer dat boulderen een plekje in het programma van The World Games kreeg. Lead en speed doen al sinds 2005 mee.

De zes sterkste dames en evenveel heren braken uiteindelijk tot de finale door. De 19-jarige Yoshiyuki Ogata uit Japan had zich voor de wereldspelen gekwalificeerd door in 2016 de Asian Continental Championships te winnen en overtuigde op de mat. Als enige klimmer met vier tops op zak mocht hij het goud in ontvangst nemen. Jan Hojer (GER) had het touw even thuisgelaten en worstelde zich naar plek twee. Aleksei Rubtsov (RUS) werd derde.

Bij de dames was een soortgelijke wedstrijd te zien. Stasa Gejo, ook 19 jaar, mocht aan de wedstrijd deelnemen door haar sterke prestatie bij het WK Boulderen in Parijs en topte net als haar mannelijke spiegelbeeld alle vier de finaleboulders. Miho Nonaka uit Japan volgde op plek twee. De Franse Fanny Gilbert werd derde.

Stasa Gejo-The World Games 2017

Speed

De speedfinales werden gisteren gewonnen door Iuliia Kaplina (RUS) bij de dames en de pijlsnelle Iranees Reza Alipourshenazandifar bij de heren. Laatstgenoemde zette onlangs nog het wereldrecord van 5.48 seconden op zijn lange achternaam en leidt het wereldbekerklassement.Lead

Vandaag staan de touwklimmers op het programma. Om 17:00 vanavond binden de heren en dames in voor de leadfinale. De wedstrijd is pas vannacht om 01:00 te zien op de stream van The Olympic Channel. Dat wordt dus een brakke maandagmorgen!

Meer informatie over de wedstrijden en de uitslagen vind je op de website van de IFSC.

Fanny Gilbert - The World Games 2017


Foto’s: Szymon Aksienionek (Flickr IFSC – klik voor meer foto’s)

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.