Siked!

Een onlangs geopende klimhal., een sterke oude garde die van zich liet horen en jonkies die stonden te trappelen om behalve de wand ook het podium te beklimmen: het NK Lead 2017 beloofde een spannende wedstrijd te worden. En dat werd het!

Sam van den Vorstenbosch was zichtbaar in zijn element als hoofdroutebouwer: het merendeel van zowel de dames- als herenroute bestond uit enorme grepen en elementen, waarbij een zeer precieze handvatting noodzakelijk was. Grote afwezige Nikki van Bergen was bij Paul Kaufman en Dirk Mol aangeschoven om de damesroute op livestream van commentaar te voorzien. Opvallend was dat er aan het NK bijna geen twintigers deelnamen; het merendeel van de klimmers was ervaren dertiger of nog een tiener. Als er echter één ding duidelijk werd deze wedstrijd, dan was het wel dat leeftijd geen rol speelde in de prestaties.
 

Eerste titel Lynn van der Meer

Om half acht gingen de dames van start, en Rachel Nilwik wist de lat meteen hoog te leggen voor de deelnemers na haar. Zonder al te veel zichtbare moeite kwam zij een paar meter voor de topgreep uit de route zetten, waarmee ze een score van 42+ binnenhaalde. Even later mocht boulderkoningin Julia Meijer de wand in. Ondanks enkele lastige clips wist ze haar boulderkrachten goed te gebruiken en klom ze sterk door de toehooks, hakjes en dynamische passen. Dat naast kracht creativiteit een belangrijke factor is in het klimmen, wist Ysa Rakestraw goed te laten zien. Als enige klimmer wist ze een dynamische pas te omzeilen door een heelhook te leggen, en onder luid gejuich van het publiek klom ze rustig door.

Tien van de elf klimmers hadden hun kunsten al vertoond, en al die tijd had Rachel Nilwik haar eerste positie weten te behouden. Lynn van der Meer, die in de competitie al de winst had binnengesleept, verscheen als laatste ten tonele. Ondanks de hooggespannen verwachtingen van het publiek klom ze ogenschijnlijk rustig en beheerst door de steeds lastiger wordende passen. Eenmaal aangekomen bij een van de laatste elementen werd het spannend – ze was nog maar enkele passen verwijderd van de overwinning. De meer dan vijfhonderd toeschouwers – en ongetwijfeld de livestream kijkers ook – moedigden haar aan, en toen ze de 43e greep aanraakte, barstte een euforisch gejuich los. De route toppen zat er net niet meer in, maar met een score van 44+ stortte Van der Meer naar beneden in een uitzinnig publiek.

Tim Reuser op de hielen gezeten

Net als bij de dames was het bij de heren ook een strijd tussen de veteranen en de jonge talenten. Bij de heren mocht de zestienjarige Jules Kluwer op zijn eerste NK het spit afbijten. Steady werkte hij zich door de lastige beginmoves, waarna hij verzuurd de wand uit kwam, wat hem een score van 16+ opleverde. Na twee grote compressiegrepen en een indrukwekkende dyno, volgden zo mogelijk nog lastigere passen in een vrijwel horizontaal dak. Hier werd de verzuring sommigen te veel: met een score van 24+ en 25 kwamen respectievelijk Zeno Schaekers en Pieter van Loon daar met een flinke zwaai naar beneden. Ook Truong Ngo, de man die begon met klimmen toen sommige deelnemers nog geboren moesten worden, kon de route niet meer tackelen en moest met een score van 25+ genoegen nemen.
Wouter van Roessel ging het NK in met een missie: een podiumplaats behalen. Hoewel hij het na zijn sterke klim zelf somber inzag, bleek zijn score van 28+ meer dan voldoende voor een derde plaats. De laatste twee klimmers die nog moesten presteren, waren Mark Brand en Tim Reuser. De 19-jarige Mark Brand kwam als eerste van hen uit de isolatie, en wist moeiteloos door de dyno en het horizontale dak te klimmen. Hij wist maar liefst tien grepen verder te komen dan Van Roessel, en het publiek zat in spanning of Reuser zijn score van 38+ wist te verslaan. Met de winst van de afgelopen vier Nederlands Kampioenschappen in zijn achterhoofd, klom de Rotterdammer krachtig door de brute passen. Ook dit jaar bleek hij nog steeds de sterkste van Nederland, en met een score van 44+ wist hij zijn titel weer een jaar te verlengen. Op de vraag of het hem volgend jaar weer zou lukken, durfde hij echter geen antwoord te geven. Duidelijk is in elk geval dat bij zowel de heren als de dames de jonge klimmers langzaamaan de overhand krijgen.

Volledige uitslag NK Lead 2017

Dames

1 – Lynn van der Meer
2 – Rachel Nilwik
3 – Julia Meijer
4 – Iris Straatsma
5 – Marianne van der Steen
6 – Ysa Rakestraw
7 – Carlijn Hukkelhoven
8 – Naomi Swagten
9 – Elsa Doornbos
10 – Wanda Stuster
11 – Lonneke Tabak

Heren
1 – Tim Reuser
2 – Mark Brand
3 – Wouter van Roessel
4 – Mikola Byelov
5 – Don van Laere
6 – Truong Ngo
7 – Pieter van Loon
8 – Zeno Schaekers
9 – Robin van Dijk
10 – Dennis List
11 – Jules Kluwer
12 – Nigel Armino
13 – Ulf Lennertz

Over de auteur Bekijk alle berichten

Eva van Wijck

Student, 21 jaar en sinds 2011 verslaafd aan alles wat met klimmen te maken heeft. Eva houdt van klimmen, trainen en klimmen.