Siked!

De afgelopen dagen vliegen de Amerikaanse sends ons om de oren. Daarom een snel overzicht van Team America’s grootste prestaties.

Het begon uiteraard met de indrukwekkende send van de kroonprinses van het Amerikaanse sportklimmen Ashima Shiraishi, die ruim een week geleden als eerste vrouw ter wereld een 8C boulder topte. Maar Shiraishi was niet de enige kid crusher in vorm, want Margo Hayes klom niet veel later met Pure Imagination (8c+) in de Red River Gorge haar eerste route in de graad.

In 2012 was het overigens Sasha DiGuilian die deze route als eerste vrouw topte. Toen stond er nog 9a in de topo, later werd de lijn door Adam Ondra, die deze moderne klassieker onsight klom, afgewaardeerd.

Naast Hayes was ook Brooke Raboutou in de Red River Gorge en sloot haar trip af met een send van Southern Smoke (8c+).

Ook in het Spaanse Catalonië zaten de Amerikanen niet stil. Matty Hong klom vijf dagen geleden Papichulo (9a+) en gisteren meldde Courtney Woods op instagram dat ‘hubby’ Daniel zijn beste klimdag ooit had. Binnen één etmaal tikte hij Open Your Mind Direct (9a) (in drie pogingen) en daarna Fish Eye (8c) (in twee pogingen) binnen.

Low gravity

Wij vermoeden dat de Amerikanen een kortstondige overeenkomst hebben getroffen met NASA voor een wereldwijde low gravity-week, want zelfs in Finland leek Jimmy Webb weinig last te hebben van de gravitatie. Webb is in het hoge noorden voor de Sisu Masters challenge competition en wist daar op de rots The Globalist (8B+) te flashen. Zelf waardeerde Webb de boulder als 8B en daarmee is het zijn dertiende boulder van de graad die hij wist te flashen. Dit maakt de Amerikaan de sterkste flash-boulderaar ter wereld.

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Jimmy van Rijn

Startte in 2010 met klimmen en het was liefde op het eerste gezicht. Hij draagt zijn passie voor klimmen graag uit, onder andere als webredacteur van Siked! Houdt van alle klimdisciplines: van boulderen tot multipitchen.