Siked!

Pasen; het traditionele openingsweekend in Fontainebleau staat voor de deur. De aanwezigheid van grote getale klimmers zorgt ook voor een toenemende verantwoordelijkheid. Outdoor-gigant Black Diamond neemt al jaren hierin het voortouw en organiseert een traditioneel schoonmaakevenement.

Hoewel je voor harde sends in Fontainebleau vooral koude condities moet hebben, gaan de meeste boulderaars pas vanaf Pasen naar buiten. In de week voor Pasen hoor je één grote Bleau-buzz rondzingen in de boulderhal. “Ga jij ook al naar Bleau?! Met welke groep ga jij? Welke camping sta je?”. Het enthousiasme om met grote troepen het fragiele bos plat te lopen is een zorgwekkend fenomeen.

Afgelopen winter noteerde Enzo Nahumury zijn eerste 8B. En Remmelt Dirksen maakte gehakt van Partage (8A+).

Buitenklimmen komt met een verantwoordelijkheid naar de rots en de omgeving. In de hal kan je zonder consequenties je mega tickmarks laten staan en je borstels laten rondslingeren. De troep wordt voor jou aangeveegd en boulders worden vervangen wanneer deze té ranzig zijn geworden.

Contrôle Technique (7C+)

Grote witte pofvlekken ontsieren de klassieke boulders in Fontainebleau, zoals hier Contrôle Technique (7C+) in Bas Cuvier.

Zou je deze ethiek klakkeloos buiten toepassen, dan zal het hard achteruit gaan met de boulders.

Fontainebleau bevat nogal wat klassieke boulders die flink te lijden hebben onder al het klimgeweld. We kunnen zelf eenvoudige maatregelen nemen om de fragiele rots en natuur te beschermen:

  • Parkeer alleen op de aangegeven parkeerplaatsen
  • Gebruik de zichtbare wegen en paden
  • Pas je pofgebruik aan als de situatie daarom vraagt en laat de boulder schoon achter (geen tick marks achterlaten!)
  • Gebruik alleen borstels met natuurlijke haren en borstel voorzichtig
  • Klim enkel met schone schoenen; zand beschadigt de boulder
  • Sommige rots slijt als hij nat is, wacht dan met klimmen tot deze droog is. Vooral Éléphant is een gevoelige sector.
  • Wildkamperen is streng verboden
  • Maak geen vuur in het bos
  • Neem een afvalzak mee en ruim je troep (ook sigaretten!) op. En waarom zou je de troep van anderen ook niet meteen opruimen?

The Rock Project

Black Diamond (BD) is een vooraanstaand merk in de klimwereld en neemt getrouw de lead in het geven van het goede voorbeeld. Al jaren staan zij met hun BD-atleten op de parkeerplaatsen van de meest populaire gebieden.

The Rock Project

Ook op de foto met een pro? Pak een prikstok en een vuilniszak en help mee het bos schoon te krijgen. Je kan hen vinden op de volgende plaatsen.

“Lezers van Siked! hoeven we niet meer te vertellen hoe spectaculair klimmen kan zijn. Het ligt in de lijn der verwachting dat, zodra deze sport een enorm publiek bereikt via het platform van de Olympische Spelen, een groot aantal nieuwelingen de stap naar de klimhal zal maken. Van hen zal uiteraard een deel weer afhaken, maar een aanzienlijk deel zal vermoedelijk ook blijven hangen en de stap naar buitenklimmen maken. Dat terwijl vele gebieden op dit moment al te kampen hebben met toenemende druk doordat de klimsport snel groeit. Her en der worden daarvoor uitstekende initiatieven ondernomen.”

Lees verder in onze column wat mogelijke oplossingen zijn voor het groeiende aantal buitenklimmers.

Voor zaterdag wordt er regen voorspeld. Dus laat je project even links liggen en rij naar Bas Cuvier om een handje mee te helpen aan de toekomst van Fontainebleau.


Foto: Bram Berkien

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Ron Berends

Met een dikke knipoog legt Ron je haarfijn uit waarom hij alles verafschuwt dat met touwen te maken heeft. Deze boulderaar pur sang kent wellicht nog meer boulders uit z’n hoofd dan Bart van Raaij en zijn eindeloze enthousiasme is een belichaming van de Siked-filosofie.