Siked!

Op nieuwe schoenen en in een prachtig besneeuwd Fontainebleau zette Tiba Vroom de volgende stap. Zij klom haar eerste 7C-boulder, en wat voor een: Welcome to Tijuana!

Lag het aan haar nieuwe schoentjes, de perfecte weersomstandigheden, haar ontbijt of was het het resultaat van keihard trainen? Eén ding is zeker: Tiba Vroom heeft de perfecte formule gevonden om Fontainebleau zo snel mogelijk uit te spelen. Begin februari klom zij daar haar eerste 7B+, Carnage, en plakte er met La Mouche gelijk nog een 7B+ achteraan. Een paar weken laten keerde zij terug voor meer en wist daar in slechts twee dagen met Welcome to Tijuana haar eerste 7C te boulderen. Siked! interviewde haar over haar prestaties en de keiharde trainingen die daaraan vooraf zijn gegaan.
Tiba Vroom vs Carnage & La Mouche

Vroom vertelt: “Carnage wilde ik heel graag klimmen omdat het een echte klassieker is. Toen ik er anderhalf jaar geleden aan begon, lag de boulder, met dynamische passen en slopers, mij eigenlijk helemaal niet. Ik ben veel beter met randjes, maar wilde deze boulder in mijn antistijl toch graag doen vanwege de bekende naam. Maar vooral ook omdat het een erg leuke boulder is! Afgelopen najaar en winter heb ik heel veel getraind en nu ik terug was in Bleau, merkte ik hoe veel sterker ik was geworden. De boulder voelde nu een stuk makkelijker – mede dankzij de goede wrijving – en waar de boulder mij anderhalf jaar geleden nog niet lukte, wist ik hem nu vrij snel te klimmen.”

Met haar eerste 7B+ nog vers op de ticklist stapt Tiba Vroom nog diezelfde dag in een nieuw project: La Mouche, eveneens 7B+. ‘Deze boulder was iets makkelijker dan Carnage en lag mij ook beter omdat er veel randjes en heelhooks in zitten. Ik had de boulder nog niet eerder geprobeerd maar heb hem toch, ondanks ijs op de één na laatste greep, in een halve dag kunnen klimmen.’

Welcome to the next level

Een paar weken later keerde Vroom terug naar Bleau en deze keer zoekt ze het een niveau hoger. Haar eerste 7C, Welcome to Tijuana, staat op de planning. “Eenmaal aangekomen in Bleau heb ik in de avond even alle passen geprobeerd. De dag erna was ik van plan de boulder te klimmen, maar door de grote drukte in het gebied kon ik niet veel pogingen doen en had ik geen goede focus. Toen ik de ochtend erna terug kwam, was er niemand, was de wrijving perfect en kon ik de boulder vrij snel klimmen.
 Het lastigste aan de boulder vond ik het linken van alle passen. Er zat voor mij niet één crux pas in, maar het feit dat het zo’n lange boulder was, was voor mij de crux. Welcome to Tijuana lag mij heel goed omdat er veel heelhooks in zaten, wat mijn sterke punt is. Ook was het een goeie boulder voor de tijd van het jaar. Veel slopers, die door de kou en droogte heel veel grip hadden. De condities waren dus perfect.”
De weg naar succes

De succesformule is dus bijna uitgevogeld: koud en droog weer voor extra veel grip, een goed ontbijt voor de energie (“een croissant en koffie, want dan hoort in Bleau, toch?”) en nieuwe schoentjes van haar kersverse sponsor Mad Rock. Maar de belangrijkste factor is toch wel trainen. Keihard trainen. “Sinds september doe ik iedere doordeweekse ochtend krachttraining, en twee ochtenden daarvan hangboard training. Ook heb ik de afgelopen twee maanden heel veel gecampust. In de avondtrainingen boulder ik vooral veel.” De succesformule lijkt gekraakt door Tiba Vroom. Kopiëren, plakken en die eerste 8A komt weer een stukje dichterbij!

Filmpje zien? Kim van den Hout klom deze boulder afgelopen zomer ook, dat leverde deze beelden op:

Over de auteur Bekijk alle berichten

Eva van Wijck

Student, 21 jaar en sinds 2011 verslaafd aan alles wat met klimmen te maken heeft. Eva houdt van klimmen, trainen en klimmen.