Siked!
NK Boulder 2017 - Kim van den Hout

Afgelopen zaterdag 8 juli vond het NK Boulder 2017 plaats in de Apollohal te Amsterdam. Twaalf heren en dertien dames streden hier voor die felbegeerde nationale bouldertitel. Het waren uiteindelijk Tim Reuser en Kim van den Hout die de gouden medailles in ontvangst mochten nemen.

Halve finale

Om 12.15 was het aan de dames om hun kunsten te vertonen. Voor de halve finale hadden hoofdroutebouwers Bruno Geurts en Jeroen Nepveu vier prachtboulders in de wand geschroefd.De afwisselende klimstijlen maakten het een interessante strijd. Voor de dames bleef het tot de laatste boulder spannend wie tot de volgende ronde door zou gaan.

Favoriet Julia Meijer klom uiterst geconcentreerd en tikte in slechts vijf pogingen alle vier de boulders af. De Amsterdamse Kim van den Hout zat haar op de hielen en bereikte ook vier keer de eindgreep. Tiba Vroom, die vanwege een blessure drie nationale wedstrijden moest laten schieten en als dertiende dame op de mat verscheen, liet zien dat haar krachten op de wand niet onderschat mogen worden. Met drie flashes verzekerde zij zichzelf van een welverdiende finaleplek.

Elko Schellingerhout - NK Boulder 2017

Nieuwe kansen

Bij de heren hield Tim Reuser het tot de laatste minuut spannend of hij zijn favorietenrol waar kon maken. Hij miste de eerste en derde boulder waardoor het er even op leek dat hij de finale ging missen. Maar een flash van de laatste boulder stelde het publiek  gerust en hij kwalificeerde zich als vijfde voor de eindronde.

Het was Elko Schellingerhout die het hoofd koel wist te houden en een ijzersterke prestatie neerzette door alle vier de boulders te toppen. De uiterst beheerste Timo Tak wist zich evenals jeugdtalent Don van Laere, oud-bondscoach Wouter Jongeneelen en krachtige Rotterdammer Remmelt Dirksen voor de finale te plaatsen.Verrassende wending

Nadat de zaal zich langzaam had gevuld met publiek, was het eindelijk zover: de finale van het NK boulderen 2017! Zou het Tak dit keer lukken om er met de winst vandoor te gaan? Of bekroont Schellingerhout zijn comeback met de titel? Is Julia Meijer net zo sterk als vorig jaar? En wie van de dames zou van haar fouten profiteren? We gingen het zien.

De heren konden zich met de eerste boulder nog even opwarmen, terwijl de dames meteen hun beenspieren aan moesten zetten voor een dyno. Het was Meijer die als enige de top fixeerde en zichzelf op een voorsprong zette.

Timo Tak - NK Boulder 2017

De lange pauze na de halve finale had Reuser goed gedaan, en op een kleine fout na (het overschrijden van de zwarte tape), liet hij zien dat hij nog steeds de sterkste klimmer van Nederland is. Schellingerhout bleef vechten tot het einde en wist in evenveel pogingen vier tops te bereiken. Helaas had hij net een poging meer nodig om de bonusgreep in boulder 2 te fixeren en moest genoegen nemen met zilver.

Ook van Laere had tot de laatste boulder een kans om de top van het podium te beklimmen. Een flash zou hem de titel opleveren. Het was dan ook erg frustrerend toen bleek dat hij niet direct de juiste beta vond en een aantal extra pogingen nodig had om de top te bereiken. Hij bleef echter wel Jongeneelen voor, wat hem uiteindelijk de derde plek opleverde.

Tim Reuser - NK Boulder 2017

Oud versus jong

Bij de dames bleek dat iedere atleet een voorkeursstijl had. Na de voorsprong van Julia Meijer, wisten Marieke Berends en Tiba Vroom haar in de tweede boulder af te troeven. Deze plaat werd door Berends verbluffend statisch opgelost terwijl Vroom soepel naar de eindgreep sprong.

In de derde boulder was het Kim van den Hout die met de scherpe randjes en technische voetplaatsing de titel van nationaal boulderkampioene dichterbij zag komen. Met zwetende handjes en gespannen spieren mocht het publiek de verschillende dames in boulder vier nog aanmoedigen. Verschillende keren leek een top dichtbij, maar de dames belandden helaas stuk voor stuk terug op de mat.

Toen niemand de eindgreep van het laatste obstakel bereikte werd een uitzinnige Van den Hout tot Nederlands kampioen boulderen gekroond. Eindelijk had ze de titel binnen! De Amsterdamse werd geflankeerd door Tiba Vroom, die een welverdiende tweede plek scoorde, en Julia Meijer, die met plek drie nog net op het podium landde.

De enige twintiger uit het veld had de gretige jonge tieners achter zich gelaten.

Kim van den Hout - NK Boulder 2017

Uitslag

Heren
1. Tim Reuser
2. Elko Schellingerhout
3. Don van Laere
4. Wouter Jongeneelen
5. Remmelt Dirksen
6. Timo Tak

Dames
1. Kim van den Hout
2. Tiba Vroom
3. Julia Meijer
4. Marieke Berends
5. Carlijn Hukkelhoven
6. Lynn van der Meer

Podium NK Boulder 2017Livestream NK Boulder 2017

Heb je de spectaculaire finale gemist? Geen probleem! Hieronder kun je hem terugkijken.


Foto’s: Bram Berkien

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Lindsay van den Broek

Eindredacteur en boulderbabe. Hetzelfde rode potlood waarmee ze haar projecten afvinkt wordt gebruikt om spel- en taalfouten te traceren.