Siked!

Total Font Freaks

Het zonnige lenteweer vult de vingertoppen langzaam weer met warm bloed. Pasen is in aantocht en traditioneel vindt dan een massale volksverhuizing plaats. Menig boulderaar verlaat met opgepompte spieren de stoffige klimhal en verruilt die voor de frisse boslucht van Fontainebleau. Maar je hebt van die boulderaars die niet kunnen wachten op Pasen…

Eén van die boulderaars is onze eigen laagland bleausard Michiel Nieuwenhuijsen. Zo stond hij deze winter ondermeer al bovenop de klassiekers Ubik assis (8B) en Karma (8A+). Afgelopen week voegde hij daar nog drie 8A’s aan toe: Contre Sens, l’Aplat du Gain en Total Freak. De laatstgenoemde boulder is volgens Michiel een logische zitstart van Freak of the Weak. De boulder werd geopend door landgenoot Kees Mak als 8A maar is inmiddels stevig bevestigd als 7C+. Dit nieuws is zeker niet het laatste wat we van Nieuwenhuijsen gaan horen, want hij heeft zich voor twee weken opgesloten in het sprookjesbos. Het is een publiek geheim dat The Big Island (8C) bovenaan zijn verlanglijstje staat.


Michiel Nieuwenhuijsen - Aplat du Gain 8A

Dat de condities deze winter goed zijn voor The Big Island blijkt uit de send van de jonge Italiaan Niccolò Ceria. Hij tekende al voor de tweede send van dit jaar. Ook deze Italiaan bivakkeerde de afgelopen maanden in het bos en hield daar zeker geen winterslaap. Hij flashte eerder al Ubik assis, maar voegt nu met The Big Island zijn eerste 8C toe aan zijn indrukwekkende ticklist. Met daarbij – let op –  de opmerking “soft”.

Ook Finnen en Britten kennen de weg naar Fontainebleau op hun duimpje. De Finse krachtpatser Nalle Hukkataival pakte een zeldzame repeat van Force du Destin (8B+/8C) en heropende l’Alchimiste. Laatstgenoemde werd in 1997 door Bleausard Le Menestrel geopend, waarna de cruxgreep onder mysterieuze omstandigheden verdween. Dit deerde de Fin gelukkig niet om een poging in dit beruchte project te wagen en hem uiteindelijk te klimmen.
Linksrijder Ned Feehally pakte eind februari op één blok zowel Mécanique Élémentaire als ook Jour du Chasse. Beide boulders zijn geopend als 8C, maar Mécanique is inmiddels afgewaardeerd naar een stevige 8B+. Jour du Chasse is pas in december 2013 geopend door de Duitse machine Jan Hojer . Het beest verkeert even niet in zijn favoriete bos, maar verzamelde vorige week de Dave Graham-klassiekers in Chironico, Zwitserland: From Dirt Grows the Flowers en Big Paw. Beiden waren ook nog lang 8C gewaardeerd, maar Big Paw is inmiddels afgewaardeerd naar 8B+.

Maar je bent pas écht een geaccepteerde bleausard als je Franse genen bezit, én in het bos woont. Topklimster Mélissa Le Nevé bezet menig podiumplaats tijdens de World Cups, en is onlangs speciaal verhuisd naar Fontainebleau. Zo kan ze nog meer tijd doorbrengen in haar geliefde bos. Al die tijdsinvestering betaalde zich vorige week uit in de eerste vrouwelijke beklimming van de “Big Five” in de klassieke sector Cuvier Rempart. De Big Five zijn vier (hoge!) 7C’s: Tristesse, Fourmis Rouge, Big Boss, Big Golden plus de 8A boulder Atrésie.

Quote UKCLimbing.com: It’s funny cause it was a real challenge to complete those boulders with a style very different from my strength. The locals told me that it was the ticket to become “une vraie bleausarde” [a true bleausarde] while smiling, so I took the challenge. I feel like now I can try harder stuff here in the forest after having climbed a lot of the classic lines.

Melissa la Neve - Atresie 8A

Wat heeft deze ijzersterke dame nog meer in huis? Vorige maand heeft ondergetekende haar nog gezien in Karma (8A+). Zou ze binnenkort eindelijk de eerste vrouwelijk send kunnen noteren van de meest beroemde boulder uit het bos?

 

 

Foto’s: Facebook-pagina’s Michiel Nieuwenhuijsen en Mélissa Le Nevé

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Ron Berends

Met een dikke knipoog legt Ron je haarfijn uit waarom hij alles verafschuwt dat met touwen te maken heeft. Deze boulderaar pur sang kent wellicht nog meer boulders uit z’n hoofd dan Bart van Raaij en zijn eindeloze enthousiasme is een belichaming van de Siked-filosofie.