Siked!
Yosemite_El Capitan_Paul Kaufman

Elke zelfrespecterende klimmer zou eens in zijn of haar leven de pelgrimstocht richting Yosemite, Verenigde Staten, moeten maken. Voor Swaen Harmsen, Job van Hemert en Leon Diependaele begon een maand geleden deze spirituele reis door de klimhistorie.

Yosemite

Het nationale park Yosemite wordt ook wel liefkozend The Valley genoemd. Deze vallei ligt in Californië waar reusachtige granieten wanden uit het naaldbos de hemel in schieten. De allerbekendste rotshopen zijn Half Dome en El Capitan, zie ook de schets beneden van Swaen Harmsen.


The Valley is niet alleen een toeristische trekpleister, maar lokt ook klimmers van ver over de hele wereld. Yosemite kent een hele rijke en beruchte geschiedenis. Een dikke aanrader voor een lesje klimgeschiedenis is de Netflix-documentaire Valley Uprising.

‘Nederlandse’ Stonemasters

Niet veel Nederlanders maken de pelgrimsreis naar het Mekka van het klimmen. Ja, we kennen allemaal Jorg Verhoeven die moelijke routes als The Nose en Dihedral Wall vrijklimt.  Yosemite ligt niet om de hoek en in ons land hebben slechts een handjevol klimmers ervaring met big wall klimmen, trad- of aid klimmen. En daarnaast heb je voor het slapen op een portaledge toch ook wel stalen zenuwen nodig.

Gerke Hoekstra legt hier uit waarom je zou moeten trad klimmen.

Des te bijzonderder is het dat de ‘jonkies’ Harmsen, Van Hemert en Diependale het grote avontuur van The Valley aangaan. En dit bleef zeker niet zonder resultaat! Zo klom het klimstelletje Harmsen & Van Hemert in drie dagen door The Nose en leidde Swaen Harmsen later de hele Washington Column even verderop in de vallei.


De kers op de taart moest nog komen. Van Hemert bond samen in met de Belgische (maar in Nederland woonachtige) Diependaele en herhaalde The Nose in een duizelingwekkende tien uur!

De Stonemasters was een groep klimmers in Yosemite uit de jaren ’70 van de vorige eeuw. De sport was nog niet main stream en klimmers werden gezien als outlaws. Enkele bekende Stonemasters zijn John Bachar, Dean Fidelman, Lynn Hill en John Long. Zij stonden niet alleen bekend om hun baanbrekende beklimmingen, maar zij brachten ook sex, drugs en rock ‘n roll in het klimmen.

The Nose

De meest populaire en historische route op El Capitan is The Nose die de prominente boeg vormt in de zuidwand. Vroeger werd The Nose onklimbaar geacht. Maar daar bracht Yosemite-legende Warren Harding verandering in na een beklimming van 47 dagen. Dit speelde zich allemaal nog af in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Fast forward naar de jaren negentig: Lyn Hill klimt de route als eerste vrij. Vrijklimmen is klimmen zonder daarbij hulpmiddelen te gebruiken, wel met protectie en touw uiteraard. Hill sprak daarna de legendarische woorden: “It goes boys!”

Het vrijklimmen van The Nose bleek een knap staaltje werk en is niet vaak herhaald. Jorg Verhoeven kreeg het ondermeer voor elkaar als één van de weinigen.

Lees hier het interview met Jorg Verhoeven over The Nose.

Speed

Sinds de eerste beklimming van The Nose is de route onderwerp van een wedloop geworden. In 2017 werd het snelheidsrecord wederom op scherp gezet met 2:19,44 door Brad Gobright en Jim Reynolds. Zie hieronder de prachtige time lapse om een idee te krijgen wat het Nederlandse trio voor elkaar heeft gebokst.

Voor zover wij weten, en zijn geïnformeerd, is de send van Van Hemert en Diependaele de beste ‘Nederlandse’ prestatie ooit op The Nose. Afgezien van Jorg’s prestatie uiteraard.

Coverfoto: Paul Kaufman

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Ron Berends

Met een dikke knipoog legt Ron je haarfijn uit waarom hij alles verafschuwt dat met touwen te maken heeft. Deze boulderaar pur sang kent wellicht nog meer boulders uit z’n hoofd dan Bart van Raaij en zijn eindeloze enthousiasme is een belichaming van de Siked-filosofie.