Siked!

De grootste berg van allemaal heeft wederom een leven genomen: dat van de beroemde Zwitserse alpinist Ueli Steck. Vandaag werd zijn lichaam gevonden op Mount Everest, waar hij werkte aan de beklimming van een nooit eerder herhaalde route.

Snelheidsduivel

Sinds hij op zijn zeventiende serieus begon met klimmen reeg Steck de ene na de andere opzienbarende beklimming aan elkaar. Op zijn achttiende tackelde hij al de Eiger noordwand en in 2004 beklom hij binnen 25 uur de Eiger, de Mönch en de Jungfrau. Daarmee leek een nieuwe passie geboren: in razend tempo beklimmingen voltooien, vaak meerdere achter elkaar.

Waar Amerika met Alex Honnold een snelheidsduivel heeft, beschikte Europa al lange tijd over haar eigen sprinter. De Eiger noordwand werd uiteindelijk bedwongen in slechts 2 uur en 22 minuten.

In 2015 voltooide Steck zijn project van 82 toppen: in slechts 62 dagen klom hij alle toppen boven de 4.000 meter in West-Europa. Bijzonder hierbij is dat hij ook op eigen kracht van de ene naar de andere voet van deze bergen reisde: hij fietste maar liefst 1.000 kilometer en legde uiteindelijk 100.000 hoogtemeters af.

Mount Everest

In 2012 beklom Steck de Mount Everest voor het eerst, via de conventionele zuidelijke route en zonder zuurstofflessen. Dit smaakte naar meer: het jaar erop keerde Steck terug. Toen vond echter het beruchte incident plaats met de Sherpa’s, waarbij naast felle woorden zelfs stenen uitgewisseld werden.

Steck vluchtte samen met enkele andere klimmers en keerde pas dit jaar terug. Zijn plan was ditmaal om een nog niet eerder herhaalde route te proberen. De westelijke Hornbein Couloir route moest Steck met zijn Sherpa naar de top brengen, wederom zonder extra zuurstof.

Deze ochtend vond een ander team van zes klimmers het lichaam van de Zwitser nabij kamp 2. De aanname is dat Steck is uitgegleden en van de met ijs bedekte helling is gevallen.

Hoewel het lastig is om hier objectief over te oordelen, was Steck waarschijnlijk de meest succesvolle alpinist van het moment. Geniet nog één keer van de Zwitserse machine in de onderstaande video. Voor meer beeld kun je er Reel Rock 8 nog even op naslaan.

Ueli Steck is 40 jaar oud geworden.

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Bram Berkien

Mede-oprichter van Siked! Verzorgt fotografie en een artikel hier en daar. Daarnaast ook zelfstandig werkzaam als active lifestyle fotograaf. Na een begin als boulderaar kan hij nu ook de lokroep van het sportklimmen niet weerstaan.