Siked!

Het exotische Rocklands in Zuid-Afrika is het eindpunt van de pelgrimsreis voor elke doorgewinterde boulderaar. Zo ook voor Deelen en De Groen. Elk jaar rapporteren we weer over bergen met harde sends en dikke video’s vanuit dit gebied. Ook de Nederlanders blijven hierin niet achter. Nathan de Groen was twee jaar geleden al eens in dit bouldermekka. Dit jaar werd hij gespot door de jonge Max Deelen, en vice versa natuurlijk.

Lees ook: Brinkmeister, de Koning & Zvigule in Rocklands

Vijf weken lang trokken de Utrechters gezamenlijk op in Rocklands, alle heldendaden werden vastgelegd op camera. De nieuwe topo van Rocklands is nog steeds niet uit dus de nieuwere sectoren als The Coop werden bezocht aan de hand van een paar krabbeltjes op een papiertje. Vele bekende en onbekende pareltjes komen langs op de lekkere video.

De 19-jarige Deelen knalde naar de eindgreep van maar liefst vijf achtstegraads boulders. Zijn absoluut hoogtepunt was de send van Timeout sit-start. Na een eerste 8A dit jaar, plakt de lange Deelen ook meteen zijn eerste 8A+ aan de ticklist van 2017.
De Groen tikte twee jaar geleden al eens fijntjes Herbie af. Deze boulder kent enige controverse, want Herbie volgt een duidelijke lijn, maar heeft een rare definitie. Er lopen dan ook meerdere boulders over dit stukje rots. Het is daardoor moeilijk te bepalen wat nu echt de 8A is. Aan alle controverse komt nu een einde want de routebouwer van Sterk drukte met Witness the Sickness een solide 8A weg.

Lees ook: Verhalen uit Rocklands – met daarin Herbie uitgelegd.

 

Nathan, gefeliciteerd met deze knappe send!

“Thanks! Witness the Sickness is één van de vetste lijnen in Rocklands! Lekker hard knallen op slopers en compressie is wel mijn stijl. Twee jaar terug heb ik al drie sessies gehad in Witness en was ik écht dichtbij. Toen wist ik al, als ik terug ga dan gaat Witness er aan! Ik heb twee jaar lang niet stil gezeten en heb lekker door getraind. Vandaar dat ik hem nu wel heb kunnen doen in twee sessies.”

Wat heeft team Deelen / De Groen afgelopen tijd dan gedaan als voorbereiding?

“We hebben een jaar lang heel hard getraind, zo’n vier á vijf dagen in de week! Ik heb een schema gevormd voor ons en daar hebben we ons heel strikt aan gehouden. We hebben veel vingertraining gedaan, maximale training en veel projecten. En ook heel belangrijk: inhoud, hoewel ik dat toch altijd minder vond om te trainen. Maar ja, je kan niet alles leuk vinden ;)”

 

Je langverwachte 8A is nu eindelijk in de pocket!

“Ben superblij dat ik nu 8A in Rocklands heb geboulderd, maar mijn langverwachte 8A moet nog komen in Fontainebleau. Dat is toch wel even iets magischer voor mij.”

Projecting in the Rocklands @abk_company

Een bericht gedeeld door Nathan De Groen (@nathan_degroen) op

 

En Max, we spraken jou dit jaar nog over je eerste 8A, en nu pak je zelfs een eerste 8A+. Dit jaar lijkt geen plafond te kennen voor jou! Waar eindigt dit?

“Ik heb zeker het gevoel alsof ik dit jaar in vergelijking met de jaren daarvoor sneller vooruit ben gegaan. Het overschrijden van een grens waarvan ik nooit had gedacht dat ik die zo snel zou halen is een fantastisch gevoel. Ik hoop dat het me brengt naar meer van dit soort vette momenten tijdens het boulderen! Voorlopig probeer ik naast de serieuze trainingen ook gewoon heel veel plezier eruit te halen, dan zie ik vanzelf waar ik beland.”

Lees ook: Max Deelen doorbreekt magische 8A-grens

 

We horen en zien een flinke ontlading op de video bij het senden van Timeout sit start. Waar ging dat over?

“De lijn sprak me zo aan omdat die visueel gewoon super aantrekkelijk is, en daarnaast klimt de boulder echt heel tof! Ik deed samen met Nathan de 7C versie van Timeout, en nam toen al een kijkje in de sit. We zouden nog een keer terug gaan om te kijken of de boulder een beetje in ons straatje zou liggen.
Tijdens mijn eerste keer dat ik Timeout sit probeerde, voelden alle passen te doen en kon ik zelfs wat kleine links maken. De tweede sessie ging ineens super goed en ik viel bij de laatste harde pas. Ik was er zeker van dat ik de boulder zou senden tijdens deze sessie maar het zat er niet in. Ik besloot op dat moment om even een paar dagen afstand te nemen van de boulder en andere boulders aan te doen. Maar het was heel moeilijk om de boulder uit mijn hoofd te zetten. De gedachten dat ik hem al had moeten doen, dat het misschien níet slim was om even een break te nemen van de boulder, of dat ik nog een keer op hetzelfde punt zou vallen spookten door mijn hoofd.

 

En je hebt dus je demonen kunnen verdrijven?

De dag was aangebroken waarop we besloten om weer terug te gaan naar Timeout sit, en dit te combineren met het project van Nathan. Ik wist dat ik hem kon en Nathan sprak me ook zelfvertrouwen in dat ik fit en sterk genoeg was om de b*tch te senden. Al relatief snel viel ik bij de cruxpas, en de poging daarna stond ik bovenop de boulder. De send zelf was een beetje een verrassing omdat ik veel foutjes maakte in de boulder. Ik kwam vaak los, hield niet genoeg spanning waar ik dat vorige pogingen wel deed. Maar op de één of andere wonderbaarlijke manier bleef ik in de boulder. De ontlading kwam vrij toen ik zeker wist dat ik niet meer zou vallen. Ik werd bevrijd van alle gedachten en was gewoon super blij deze onwijs mooie boulder geklommen te hebben.”

 

Timeout sit wordt maar weinig herhaald. Onder anderen: Dave Graham, Michele Caminati, Guillaume Glairon-Mondet, Michiel Nieuwenhuijsen en dus nu Max Deelen. Hoe klinkt dat zo met jouw naam tussen de ‘grote’ jongens?

“De boulder heeft nog steeds iets extra’s omdat die nog niet zo ontzettend vaak herhaald. Tijdens onze sessies in Timeout sit merkten we wel dat de boulder toch al populairder werd. We hebben namelijk samen met een Australiër en wat Japanners erin geproject. De vele tickmarks die wij steeds aantroffen duiden aan dat hij toch vaker geprobeerd wordt dan dat je zou denken. Maar de boulder is zeker een aanrader en zou in ieder geval meer herhalingen moeten krijgen omdat ie gewoon zo ontzettend mooi is!”

 

Wat zijn je plannen voor de rest van het jaar en volgend jaar?

“Voor mij is dit jaar een experiment om te zien hoe goed ik mijn trainingen, wedstrijden en trips kan combineren met mijn studie. Ik probeer in ieder geval vier tot vijf trainingen per week vol te houden, zodat ik voor het Fontainebleau-seizoen fit ben, en uiteraard voor de seniorenwedstrijden over enkele maanden. In Fontainebleau heb ik overigens nog veel vette boulders die ik graag zou willen aftikken. Eventueel een tripje naar Albarracin (Spanje, red.) zou ook geen kwaad kunnen 😉 En in ieder geval wil ik over twee jaar weer een tripje naar Rocklands maken om nog meer te ontdekken van dit prachtige gebied!”

 

Tick list

  • Timeout sit start (8A+) – Deelen
  • Witness the Sickness (8A) – Deelen en De Groen
  • First Blood (8A) – Deelen
  • Kings of Convenience (8A) – Deelen

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Ron Berends

Met een dikke knipoog legt Ron je haarfijn uit waarom hij alles verafschuwt dat met touwen te maken heeft. Deze boulderaar pur sang kent wellicht nog meer boulders uit z’n hoofd dan Bart van Raaij en zijn eindeloze enthousiasme is een belichaming van de Siked-filosofie.