Siked!
Tim Reuser - Nk Lead 2015

Tim Reuser en Nikki van Bergen waren gisteravond wederom goed voor goud in onze hoofdstad. Na een spectaculaire finale konden beide atleten hun nationale titel prolongeren.

nk-lead-2015-nikki-van-bergen-2-1070-bb

De dames beten het spits af in Klimmuur Centraal. In omgekeerde volgorde van de eindstand van de competitie kregen ze één poging om de finaleroute te klimmen. Hoofdroutebouwer Tondé Katiyo had een pumpy lijn met kleine grepen in de wand geschroefd, waar de dames één voor één over de passen struikelden. En toen was daar Aniek Lith, Nederlands kampioen bij de Junioren en vastberaden om in Amsterdam een statement te maken.

Onder luid gejuich vocht de jonge vedette zich een weg naar boven en verbaasde vriend en vijand door de finaleroute te toppen. Uiterst tevreden keerde ze terug op de vloer in afwachting van de regerende kampioene: Nikki van Bergen.

Van Bergen wist dat ze slechts op één manier kon winnen. Ze moest de eindgreep sneller bereiken dan Lith had gedaan. Vastberaden voerde ze elke pas gedecideerd uit, er was geen ruimte voor fouten. Even had ze het moeilijk in het bovenste gedeelte van de route, maar toen ze de tickmark achter de rand van de volume zag, ebde de spanning langzaam van haar gezicht en bereikte zonder moeite de top. Van Bergen was wederom te sterk voor de rest van Nederland. Jammer dat ze dat alleen op deze manier heeft kunnen tonen. We hadden graag een moeilijkere route gezien, die zelfs de kampioene tot het uiterste dreef.

nk-lead-2015-casper-ten-sijthoff-1070-bb

Bij de heren was het vanaf het begin enorm spannend. Regerend kampioen Tim Reuser was uiteraard favoriet, maar er waren genoeg jonge talenten en veteranen die het hem knap moeilijk konden maken. Tom Reuvers sneuvelde helaas snel in de blauwe volumezee, Don van Laere en Nigel Armino waren daarentegen uit beter hout gesneden en snelden naar boven.

Even leek het erop dat de jonge honden de oudere generatie voor eens en voor altijd van het podium hadden gedreven. De dyno die Armino en Van Laere zonder echte problemen oplosten bleek een brug te ver voor routiniers Gerke Hoekstra en Truong Ngo. Alleen Centraal-local Casper ten Sijthoff hield het hoofd koel en werkte zich ontspannen naar boven. Tot grote schrik van het thuispubliek maakte hij een fout en tuimelde naar benee.

Absoluut hoogtepunt was de poging van Wouter van Roessel. De 20-jarige begon onwennig aan zijn finale en het publiek had hem misschien ook al afgeschreven. Maar toen landde hij de beruchte dyno en kachelde door…en door…en door! Met een brede grijns op zijn gezicht viel hij uit het bovenste deel van de route en mocht plaatsnemen op de winner’s seat.

nk-lead-2015-wouter-van-roessel-2-1070-bb

Met Van Roessel op 1 en nog twee klimmers te gaan was de jonge atleet al verzekerd van een podiumplek en het was aan Mark Brand en Tim Reuser om hem van de troon te stoten.

Mark Brand toonde wederom zijn klasse door de route bijna de toppen en had even goud in handen. Totdat de oppermachtige reuser de eindgreep van het blauwe monster greep en zichtbaar vermoeid het publiek inkeek. Wederom was de Rotterdammer de sterkste en wederom was hij Nederlands kampioen lead.

Livestream NK Lead 2015

Het NK Lead 2015 gemist? Geen probleem. Kijk hieronder de finale terug.

NKBV


Foto’s: Bram Berkien

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.