Siked!
NK IJsklimmen - Zout Fotografie

Het was nat en koud in Utrecht, maar gelukkig deerde dat de deelnemers van het Petzl NK IJsklimmen 17/18 niet. Zoals verwacht gingen favorieten Marianne van der Steen en Dennis van Hoek er met de winst vandoor. Lees hieronder het verslag.


NK IJsklimmen

IJsklimmen is in Nederland echt een niche-sport. Er waren geen eisen aan de inschrijving voor het kampioenschap, toch staan er slechts 12 heren en 6 dames aan de startstreep. En eigenlijk weet iedereen van tevoren al wie gaat winnen. Alleen een stomme fout van Dennis van Hoek of Marianne van der Steen kan het speelveld openbreken.

Tijdens de kwalificatie is het goed vertoeven op de Uithof. Een waterig zonnetje verwarmt de deelnemers en juryleden. De bijlen en ijzers worden met zorg geslepen en na een korte briefing gaan de eerste klimmers de wand in. Meteen wordt duidelijk dat het verschil tussen de top en achterhoede enorm is. Terwijl “de pro’s” op hun sloffen over de halve boomstammen en greepjes bewegen, komen anderen niet verder dan het eerste setje. Een enkeling struikelt zelfs over de startpositie en blijft beteuterd op de grond staan.

Dennis van Hoek kwalificeert zich als eerste bij de heren, maar tot grote verbazing van de aanwezigen is het Line van den Berg die bij de dames op één staat.

Lees ook: Marianne van der Steen flasht hardste drytool-route ooit!

IJzig

Terwijl de zon al lang en breed vertrokken is, schuifelen de deelnemers de isolatie in. De acht beste klimmers gaan door en dat betekent dat alle dames automatisch in de finale staan. Bij de heren zijn er vier afgevallen.

Ondertussen worden er grote kliko’s met ijs naar de wand geduwd. De bouwers hijsen ijzige pilaren in de wand en schroeven de laatste grepen in het hout. Even is er een klein probleem – het ijs komt niet uit de kliko – en wordt de hele lading weer teruggerold. Er komen nog wat extra grepen om de gaten op te vullen en de finale kan beginnen.

NK IJsklimmen - Zout Fotografie

Bij het ijsklimmen zijn de klimmers vrij om met hun stijgijzers in de wand te trappen. Met de ijsbijlen mogen alleen grepen, ijs en gedefinieerde boomstammen gebruikt worden. Net als bij sportklimmen proberen routebouwers een uitdagende puzzel te fabriceren, die de deelnemers zo efficiënt mogelijk moeten oplossen.

Met het verdwijnen van de zon wordt het snel koud bij de drytoolwand van Sportcentrum Olympus en het publiek verzamelt zich rondom de vuurkorven. Verder is er erwtensoep en glühwein, waardoor je bijna zou vergeten dat het hier om een Nederlands kampioenschap gaat.

Teleurstelling

De dames zijn als eerste aan de beurt. De eerste vier bereiken het tweede setje niet, maar dan schopt Marianne van der Steen haar ijzers in de muur. Met immense overmacht klimt ze naar boven en komt snel bij de dakpassage aan. Hier zat het publiek op te wachten! Het duurt niet lang voordat de eerste ‘figure fours’ gemaakt worden, maar voordat ze de laatste hangende elementen kan bereiken, stort ze naar beneden. Teleurgesteld landt ze op de grond.

Line van den Berg volgt en komt verder dan de meeste anderen. Helaas heeft een verre pas halverwege de route te veel energie gekost en eenmaal bij het dak aangekomen, slingert ze vermoeid van de ijzige pilaar. Van der Steen weet dan dat ze gewonnen heeft, maar staat kritisch tegenover haar prestatie:

“Het ging niet echt lekker,” zegt ze terwijl de miezer op haar zwarte donsjas landt, “Je bent echt kampioen als je de route uitklimt, maar dat lukte niet, dus het voelt niet echt als winnen.” De international uit Muiden worstelde met haar favorietenrol: “Eigenlijk kon ik alleen verliezen hier. Het idee dat ik moest winnen drukte zwaar op m’n schouders waardoor ik enorm gespannen klom.”

NK IJsklimmen - Zout Fotografie

Nieuwe generatie

Bij de dames was Marianne van der Steen dus wederom goed voor goud, op de tweede plaats eindigde Line van den Berg en het brons ging naar nieuwkomer Julia van den Goor. Met 18 jaar was Van den Goor de jongste deelnemer aan dit NK.

“Het is gaaf dat ze op deze leeftijd al met deze sport bezig is,” zegt Marianne van der Steen en begint te glunderen zodra het over de jonge atleet gaat. “We hebben geen bergen in Nederland, dus de kans dat je aan een klimsport begint, laat staan ijsklimmen, is vrij klein. Daarom is het zo goed dat zij op deze leeftijd al met ijsklimmen begonnen is. Ze kan nog zoveel leren! En kijk om je heen, we hebben gewoon de middelen in Nederland om te trainen en dit te organiseren; er zit echt toekomst in de sport.”
Julia van den Goor vond het in eerste instantie nog wel spannend, bekent ze. Vooral voorklimmen met scherpe bijlen is een uitdaging. Het klippen van setjes is bijvoorbeeld een stuk lastiger dan met sportklimmen; de bijl moet dan in de mond of over de schouder om een hand vrij te maken. Toch is ze vol overgave in deze sport gestapt en onlangs klom ze haar eerste internationale ijsklim-wedstrijd in Bratislava. “Om ervaring op te doen,” voegt ze er lachend aan toe.

De jonge klimmer doet vooral aan lead en heeft op aanraden van Marianne en Dennis de bijlen opgepakt. Dat haar vader Erik en diens vriendin Sabine Hezemans ook in de finale van het NK staan helpt natuurlijk ook. Maar als ze zou moeten kiezen…”Dan zou ik toch voor sportklimmen gaan.”

Slinger

De miezer is inmiddels tot regen overgegaan en de heren van Scenarios4Summits die de livestream verzorgen, hangen met een paraplu boven de 360-camera. De klimmers doen er niet minder hun best om.

Nadat Laurens Machiel met een knappe beklimming zichzelf van een zilveren medaille heeft verzekerd, is het aan Dennis van Hoek om het evenement feestelijk af te sluiten. Zonder problemen bereikt hij het dak en beukt met spectaculaire passen door de artificiële stalactieten. Met de tanden op elkaar hangt hij de bijlen in een loshangende boomstam en slingert wild opzij, waarbij de camera bijna geraakt wordt. Even lijkt het erop dat hij de zwaai kan houden, maar dan moet ook Van Hoek zich gewonnen geven en komt in de stromende regen naar beneden, wetende dat hij het goud weer in handen heeft.

NK IJsklimmen - Zout Fotografie

Gezellig

Het is een klein wereldje, dat ijsklimmen. Iedereen kent elkaar en er wordt de hele tijd beta heen en weer geroepen. De deelnemers zijn soms zo sportief dat de jury ze vriendelijk moet verzoeken of ze de tegenstanders niets voor willen zeggen.

Een cynische toeschouwer zou het NK IJsklimmen ‘kneuterig’ noemen, maar ‘gezellig’ is beter op zijn plaats. Het evenement heeft weinig met topsport te maken, maar heeft die pretentie ook niet. Het is bovendien spectaculair om naar te kijken en Marianne van der Steen en Dennis van Hoek zijn echt heel goed in wat ze doen. Hopelijk staan er in de toekomt meer fanatiekelingen klaar om hen het vuur aan de schenen te leggen, zodat we van een echt kampioenschap kunnen spreken. Dat verdient deze sport namelijk!


Foto’s: Zout Fotografie (Flickr NKBV). Hier is de complete uitslag van het NK.

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.