Siked!
NK Boulder 2018 - Vincent Lee - Timo Tak

Don van Laere en Vera Zijlstra zijn de nieuwe boulderkampioenen van Nederland! Na een spannende finale, waarbij vooral Van Laere de concurrentie verpletterde, konden beide boulderaars een welverdiende gouden plak in ontvangst nemen.

Kwalificatie NK Boulderen 2018

De dames beten het spits af. Tiba Vroom klom met gemak door de halve finale en kwalificeerde zich dik voor de eindronde. Ook ex-kampioen Julia Meijer en regerend kampioen Kim van den Hout veroverden een plaatsje.

Française Lauranne Dufour overtuigde met haar feilloze klimstijl en liet zien waarom zij dit jaar de competitiewinst op haar naam schreef. Vera Zijlstra – ook al een ex-kampioen – leek nog niet lekker in de wedstrijd te zitten, maar kwalificeerde zich natuurlijk voor de finale.

Marieke Berends sloot de gelederen uiteindelijk, ten koste van Pleun Frank, die net buiten de top 6 viel.

NK Boulder 2018 - Vincent Lee - Tiba Vroom

Tiba Vroom in de schijnbaar onmogelijke Dames 2.

Kaf van het koren

Net als de dames kregen de heren een zakelijke set boulders voorgeschoteld, speciaal geschroefd om het kaf van het koren te scheiden. Usual suspects Timo Tak en Don van Laere reserveerden hun plekje voor de eindstrijd, net als de jonge Jens de Louw, Michiel Hennevelt en Bruno Geurts.

Laatstgenoemde zorgde nog voor een kleine opleving door de tweede kwalificatieboulder op creatieve wijze op te lossen.

Door de gelijke score van Mark Brand en Nigel Armino stonden er uiteindelijk zeven heren in de finale.

NK Boulder 2018 - Vincent Lee - Kim van den Hout

Kim van den Hout perst zich door Dames 4.

De finale ’18

Op papier kon er van alles gebeuren in de finale. Bij de heren gingen Don van Laere en Mark Brand vroeg aan kop door als enigen de eerste boulder te toppen. De rest zat dichtbij, maar wist de eindgreep niet veilig te stellen.

Bij de dames zagen we eenzelfde scenario: Dufour toonde haar klasse en absurde vingerkracht door als enige dame door Dames 1 te trekken.

De tweede boulder was voor beide startgroepen de moeilijkste. Bij de dames zagen we geen top, bij de heren één. Don van Laere gaf een vroege genadeklap door als enige de top te scoren. Al wisten we dat toen nog niet natuurlijk.

NK Boulder 2018 - Vincent Lee - Michiel Hennevelt

Michiel Hennevelt op de plaat van Heren 3.

Hopen op een foutje

Daarna kon de concurrentie alleen nog hopen op een foutje van Van Laere. Die kwam niet. Nauwgezet tikte hij alle finaleboulders af. Zelfs de laatste boulder, die voor alle deelnemers behalve Tak een maatje te groot was, werd eenvoudig geflasht en de buit was binnen!

Voormalig kampioen Tim Reuser had een waardig opvolger gekregen.

Bij de dames bleef het lang spannend. De doorgaans ijzersterke Vera Zijlstra leek moeite te hebben om de concurrentie achter zich te laten en het kwam op de laatste twee problemen aan.

Uiteindelijk werd de strijd op pogingen beslist en mocht Zijlstra zich na twee jaren van afwezigheid opnieuw Nederlands kampioen noemen.

Podiumplaatsen

Op het podium werd Zijlstra geflankeerd door Dufour (2) en Meijer (3). Bij de heren stonden “Mr. Zilver” Tak (2) en Mark Brand (3) naast Van Laere op het podium.

De complete uitslag van de wedstrijd vind je op de pagina van de NKBV. Hoofdroutebouwer was Jeroen Nepveu.

NK Boulder 2018 - Vincent Lee - Vera Zijlstra

Vera Zijlstra pakt de winst.

Finale terugkijken

Kon je er niet bij zijn en heb je de livestream gemist? Geen probleem! Hieronder kun je hem terugkijken. Let vooral ook even op het spring- en vliegwerk van de 15-jarige Jens de Louw. Van die jongen gaan we nog veel horen de komende jaren!


Foto’s: Vincent Lee Fotografie

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.