Siked!

Vera Zijlstra klimt eerste 8A

Vet nieuws! Nu de temperaturen steeds meer richting het sendpunt dalen, klimt Vera Zijlstra haar eerste 8A, Les Beaux Quartiers in Fontainebleau.

Eerder merkten we al dat het buitenseizoen gearriveerd was door mooie sends van Michiel Nieuwenhuijsen en Tim Reuser. Nu was het de beurt aan Nederlandse trots Vera Zijlstra, die in Rocher de Bouligny Les Beaux Quartiers (8A) klom. Dat leek ons een mooie aanleiding om Zijlstra te feliciteren en op deze zonnige zondagochtend belden we met haar.

VeraZijlstra-4

Foto: Bram Berkien

Als allereerst gefeliciteerd met deze mooie prestatie. Wij hebben vernomen dat ook Michiel hard heeft geklommen deze week dus wij vroegen ons af; hoe zijn de condities in Bleau?

Nou de condities zijn niet super want het is nog een beetje nat in het bos maar blijkbaar wel goed genoeg dus. (We kunnen de glimlach in haar stem horen).

Wij hoorden dat deze boulder al een tijdje op je lijstje stond. Waarom heb je voor Les Beaux Quartiers gekozen?

Allereerst vind ik het een hele mooie boulder en de passen zijn echt heel gaaf. Daarnaast vallen er bij het uitkiezen meteen al een paar boulders af omdat ik wat kleiner ben. Ook vond ik het belangrijk dat het een boulder zou zijn die goed in de graad zit. Goed in de graad zitten wil zeggen dat het echt een 8A is en niet een twijfelgeval.

Had je veel pogingen nodig en wat kun je zeggen over de moeilijkheid?

Ik heb de pogingen niet geteld maar dit was de vierde keer dat ik een korte trip heb gemaakt specifiek voor deze boulder. Verder kan ik weinig zeggen over de moeilijkheid omdat het mijn eerste in de graad is, maar hij was wel duidelijk een stuk moeilijker dan de 7C’s die ik heb geklommen.

Fun fact: Vera was één van de eerste klimmers die we voor Siked interviewden. Lees hier het interview terug.

Vorig jaar werd je voor een bergsportaward genomineerd omdat je twee 7C’s in een dag had geklommen. Dit vond je toen niet terecht, waarom was dat?

Dat klopt, het klimmen van die twee 7C’s voelde toen helemaal niet als een grote prestatie. Ik was deze boulders gewoon tijdens een klimtrip tegengekomen en het kostte mij niet zoveel moeite om ze te klimmen. Als ik dat vergelijk met mijn deelname aan het wereldbekerseizoen dan voelde dat laatste meer als een prestatie, want daar heb ik harder voor gewerkt.

Voelt Les Beaux Quartiers wel award-waardig?

Voor het klimmen van deze boulder heb ik veel meer moeite gedaan. Dus ja, dit voelt voor mij wel award-waardig.

Je bent eigenlijk een wedstrijdklimmer. Ben je van plan om in het vervolg vaker buiten op achten te jagen? Of kunnen we je volgend jaar gewoon weer aanmoedigen tijdens de wereldbekerwedstrijden?

Er is nog genoeg te klimmen en ik heb nog een lange lijst met harde boulders die ik buiten zou willen toppen. Het buitenseizoen is net weer begonnen dus ik hoop nog wat leuke boulders af te tikken, al heb ik geen specifiek project op het oog. Het hoofddoel is om weer fit te verschijnen aan de start van het wereldbekerseizoen, want ik draai ook volgend jaar het hele seizoen mee.

Vera Zijlstra in Les Beaux Quartiers (8A)

Zie hoe ze heel beheerst deze moeilijke boulder klimt.

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Jimmy van Rijn

Startte in 2010 met klimmen en het was liefde op het eerste gezicht. Hij draagt zijn passie voor klimmen graag uit, onder andere als webredacteur van Siked! Houdt van alle klimdisciplines: van boulderen tot multipitchen.