Siked!

Verhalen uit Rocklands

Wieneke Gehem

Wieneke Gehem en Frank Bogerman vertrokken alweer voor de achtste keer naar bouldergebied Rocklands in Zuid-Afrika. Wij spraken ze over harde projecten, vette sends en discussieerden over gradaties.

“Ik heb volgens mij meer dagen in Rocklands dan in Fontainebleau doorgebracht,” grapte Frank aan de telefoon. “Elk jaar blijven er weer projecten staan, dus er is altijd genoeg om voor terug te komen.” En na acht keer Rocklands lijken de projecten steeds sneller te vallen. Vorig jaar klom Wieneke haar eerste 7C op het oranje zandsteen, deze trip vielen er maar liefst vier ten prooi aan de sterke dame! Ook Frank klom een handvol 7C’s, waaronder twee ex-8A’s

Wieneke Gehem

Stalker on the Horizon en Iconic

Wieneke klom Stalker on the Horizon (7C) op dezelfde dag als Iconic (7C). En hoewel beide lijnen dezelfde gradatie hebben, kunnen ze qua stijl niet meer van elkaar verschillen. “Ik was lekker fit en vooral mentaal sterk die eerste weken en de stijl van beide boulders ligt me: Iconic is loodrecht met randjes en slechte treetjes en Stalker on the Horizon is een dak met veel heel- en toehooks. “

Stalker on the Horizon zagen we ook al eerder in de video van Lencho Palstra.

Teagarden Roof

Wieneke was niet de eerste Nederlandse vrouw die deze 7C pakte. Marianne Verhage ging haar in 2011 namelijk al voor. Over de lijn schreef ze “Dit mooie dak ligt in een sector die de laatste twee keer gesloten was. Ik heb hem drie jaar geleden helemaal uitgewerkt maar toen kon ik hem niet afmaken. Nu was de sector weer open en kon ik er eindelijk heen. Het kostte me nog wel drie dagen om de passen in te slijten en alles in één keer goed te doen.”

Wieneke Gehem

Wieneke Gehem

Last day in Paradise

Wienekes vierde 7C is wederom een dakboulder. De lijn stond al jaren op haar lijst, maar de cruxpas wilde nooit echt lukken. Dit keer ging ze traditiegetrouw weer kijken. Met drie 7C’s op zak had ze meer vertrouwen dan ooit en yes! De cruxpas ging meteen vrij gemakkelijk. “Alles in deze 50 graden overhangende boulder draait namelijk om een klein scherp randje dat je bijna gedurende de hele boulder met rechts vast hebt en de cruxpas is een afblokpas aan datzelfde randje. Hoe hoger je pijngrens hoe beter.”

Toch duurde het nog drie dagen voordat de hak op de juiste plek lag en ze de boulder kon klimmen. Een harde les die veel eigenwijze klimmers vroeg of laat moeten leren: “Ik moet nog even werken aan het sneller loslaten van kansloze methodes.”

frank bogerman

Herbie

Voor Frank betekende Rocklands 2015 vooral veel harde zevens grazen. Ook hij topte Stalker on the Horizon, die als 8A in de topo staat maar een drukfout blijkt te zijn, en Herbie. Over de laatste boulder berichtten we eerder al op Siked omdat het de eerste 8A van Nathan de Groen betrof, Bogerman noteerde hem echter als 7C op zijn lijstje. “Het is een beetje een rare boulder. Herbie volgt een duidelijke lijn, maar heeft een rare definitie. Er lopen dan ook meerdere boulders over dit stukje rots. Het is daardoor moeilijk te bepalen wat nu echt de 8A is.”

Volgende zomer slaan de Rocklands-veteranen Zuid-Afrika een jaartje over. In 2017 komt de nieuwe topo uit, dus dat is een mooi moment om weer in het vliegtuig naar Kaapstad te stappen.

Herbie, Frank Bogerman

Frank Bogerman verklaart Herbie

Foto’s aangeleverd door Frank Bogerman en Wieneke Gehem

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.