Siked!

Verhoeven en Van Bergen winnen NK Boulder 2015

NK Boulder 2015

All hail Jorg Verhoeven en Nikki van Bergen! Want zij zijn het nieuwe koningspaar van het Nederlandse boulderrijk. Na een spectaculaire finale die niet voor een World Cup onderdeed, pakte Jorg Verhoeven zijn eerste nationale bouldertitel. Ook Nikki van Bergen maakte haar favorietenrol waar en werd voor tweede keer op rij Nederlands kampioen.

Geïsoleerd

Timo Tak keek na de halve finale over het speelveld en zag dat het goed was. Zijn getapete vingers toonden de slijtage na een succesvol wedstrijdseizoen, maar hier in Delft had hij er geen last van. Hij had sowieso geen tijd om over zoiets triviaals als blessures na te denken, alleen de titel telde nog.

NK Boulder 2015

Naast hem zat Jorg Verhoeven, ontspannen als altijd. Vriendelijk lachte hij naar zijn bebaarde concurrent. Hij had nog geen benul van de tweestrijd die beide heren later die dag te wachten stond. De halve finale was zelfs voor de ervaren World Cup-klimmer zwaar geweest en hij had wat steken laten vallen. “Slordigheid,” noemde hij het, maar misschien was het toch de spanning. Hoe dan ook, in de finale zou hij echt AAN moeten om het goud te verzekeren. De laatste keer verloor Verhoeven van Ferdinand Schulte en hij liet de titel niet weer aan zijn neus voorbij gaan.

Gefrustreerde gezichten alom in de isolatie. Met blos op de wangen keken de dames elkaar aan. “Voelde jij je ook zo slap?” leken ze te vragen. De eerste plaat van de semi’s had de verwachtingen van veel dames op scherp gezet. Regerend kampioene Nikki van Bergen had al moeite om in de wand te komen, terwijl Roelien van de Vrie kinderlijk eenvoudig een flash noteerde. De drie opvolgende boulders in de gevreesde overhang gooide daarna de competitie compleet om. Alleen Kim van den Hout glimlachte geheimzinnig. De plaat was voor haar geen probleem en de overhangen kon ze prima de baas. De finale was in de pocket.

Jesse_vd_Werf-NKBoulder_BB

Zenuwachtig keken Pauline Schreurs en Roelien van de Vrie elkaar aan: “zou die ene flash genoeg zijn voor de finale?” En ja, die was genoeg voor de finale. Ze feliciteerden elkaar en troostten de verliezers. Mirthe van Liere haalde opgelucht adem, de blessure van Boulder 4 speelde haar geen parten. Even daarvoor kwam een ziedende Nick ten Hoopen binnenstormen. Zijn top van Heren 3 was niet genoteerd; zijn ticket voor de finale. Gelukkig tikte hij ‘m daarna opnieuw af, geheel in stijl, zoals we van de fanatieke man uit het oosten gewend zijn.

De zilveren kogel

De finale van het NK Boulder 2015 was in volle gang. Onder luid gejuich van de tribune betraden de atleten de arena. Het was meteen duidelijk dat de bouwers de trend van de semi’s hadden doorgezet: de boulders waren wederom keihard! Nicky de Leeuw was vastberaden om zijn titel van 2014 te prolongeren, maar waar was die swung waar hij normaal zo gemakkelijk kracht uit putte? Oke, hij was misschien minder sterk dan afgelopen jaren en hij had er rekening mee gehouden dat Jorg Verhoeven niet te kloppen zou zijn, toch deed de nul op zijn scoreformulier pijn. Alleen het brons lag nog even in zijn bereik.

Jorg_Verhoeven-NKBoulder_BB

NK Boulder 2015

De enige heren die tevreden op de mat zaten waren Tak en Verhoeven. Tak wist dat hij de beste wedstrijd van zijn leven klom en wist ook, dat als hij zijn koelte bewaarde, een goede kans zou maken – in ieder geval op zilver. Voor elke plaat – de heren kregen er twee in de finale – visualiseerde hij de passen, wetend dat hij hier het verschil zou kunnen maken. Al het geluid filterde hij weg en voor een moment was het alleen hij en de wand. Bam! Het publiek explodeerde, de publiekslieveling had weer een top te pakken.

Elke keer wanneer Tak met die kenmerkende grijns terugkeerde, voelde Verhoeven een lichte spanning. Hij was niet bang, noch zenuwachtig, toch mocht hij absoluut geen fouten maken. Hij schudde de vertwijfeling snel van zich af. De titel moest en zou hij winnen dit jaar. Chirurgisch ontleedde hij de passen, de grepen en treden. Alleen het verlangen naar de eindgreep brandde in zijn vingers. En zo klom hij langzaam naar het goud. Aan het einde lachtte hij nog even om een losse tree, wetende dat de overwinning al binnen was. Zoals een ware kampioen beaamt.

Timo Tak pakte het zilver én zijn revanche op Nicky de Leeuw. Tim Reuser eindigde op drie, zichtbaar aangedaan door het gebrek aan tops, maar verdiend door het harde werken.

Kim_vd_Hout-NKBoulder15_BB

Opluchting bij Nikki van Bergen tijdens het inlezen; ze hoefde niet weer met een plaat te beginnen. De dames om haar heen waren zichtbaar vermoeid door de halve finale eerder die dag en geen van hen kon de eerste boulder breken. Behalve Kim van den Hout, daar moest ze voor oppassen vanavond. Zoals verwacht flashte Kim de eerste boulder en het damesduel ging van start.

Van den Hout genoot zichtbaar en absorbeerde de energie van het publiek. Elke boulder bracht haar dichter bij het podium, terwijl ze haar concurrenten ver achter zich liet. Alleen Van Bergen kreeg ze niet op de knieën, maar ze wist van tevoren dat er slechts een kleine kans op winst zou zijn. Na de derde damesboulder, waar iedereen behalve Van Bergen kansloos in bleef, leek het spel gespeeld te zijn. Totdat de ogen van het publiek naar Dames 4 verschoven: een delicate boulder met volumes op de rechte wand. Gezien Kims talent voor subtiele passen zou deze boulder nog wel eens voor beroering kunnen zorgen!

Extatisch beheerste Van den Hout de eindgreep van Dames 4 en het uitzinnige publiek eerde haar prestatie met een uitbundig applaus. Ze had een zilveren kogel op haar concurrente afgevuurd en wist dat ze nu een kans op het goud maakte – ook al was deze klein.
Nikki van Bergen liet zich echter niet van slag maken en om haar overmacht te onderstrepen flashte ze de laatste boulder. En daarmee was Nederlands beste wedstrijdklimster wederom de sterkste in Delfts Bleau en kan voor het tweede jaar op rij de Dubbel (Boulder- en Leadtitel) pakken. Kim van den Hout kreeg het zilver terug, in de vorm van een medaille weliswaar. Het consequente talent Eva Vink werd knap derde.

NK Boulder 2015

Uitslag finale

Dames

1. Nikki van Bergen
2. Kim van den Hout
3. Eva Vink
4. Pauline Schreurs
5. Mirthe van Liere
6. Roelien van de Vrie

Heren

1. Jorg Verhoeven
2. Timo Tak
3. Tim Reuser
4. Nicky de Leeuw
5. Ferdinand Schulte
6. Nick ten Hoopen

De complete uitslag vind je op de website van de NKBV.

Live Stream

Finale gemist? Geen enkel probleem. De Live Stream van de finale kun je hier terugkijken.

NKBV Bouldercompetitie

Foto’s: Bram Berkien

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.