Siked!

Deze week verscheen de Freyr-film van Job van Hemert, gemaakt door Frans Janssen. Van Hemert maakte zijn eerste passen buiten in dit Belgische gebied en leerde er steeds beter klimmen. Nu, zes jaar later, worden we getrakteerd op deze film. Wij vroegen Janssen naar zijn project!

Ik ken Job al bijna vanaf toen hij begon met klimmen. Samen hebben we heel veel mooie momenten beleefd in Freyr, het was dan ook niet meer dan logisch om een film te maken over dit gebied. Ik ken maar weinig gebieden waar zo veel variatie is in de routes. Freyr is een gebied dat bij de nieuwe generatie klimmers angst inboezemt. Haakafstanden en de vaak heel technische passen waarbij het cruciaal is om goed op je voeten te staan schrikken veel klimmers af. De veelheid aan gebieden die toegankelijker zijn maakt dat Freyr vaak wordt vergeten. Dat is jammer, echt klimmen leer je in Freyr.

Twee jaar geleden vierde Job zijn verjaardag in Freyr, hij werd twintig en het leek mij een mooi cadeau hem een film over zijn klimmen in zijn lievelingsgebied te geven. Hij was destijds ook druk in de weer om meer sponsoren binnen te halen en de film zou daarbij een mooie tool zijn om zichzelf te “verkopen”.

In het najaar van 2014 zijn we begonnen met de eerste draaidagen. Het doel was een goed beeld te geven van de schoonheid en potentie van het klimgebied, met een overzicht van de verschillende massieven en de veelzijdigheid van de routes. Ik wilde daarvoor beelden geschoten met een drone, timelapses en detailshots gebruiken. Bij de eerste vlucht op de eerste dag kwam de drone gelijk in een boom terecht en zijn we de halve dag bezig geweest deze er weer uit te krijgen. In 2015 is er van draaien weinig terecht gekomen door de schouderblessure en operatie die Job toen heeft moeten ondergaan. In januari 2016 hebben we de boel weer opgepakt, we zijn op een mooie maandag naar Freyr gereden om zijn verhaal vast te leggen. We hebben toen ook een selectie gemaakt van routes die Job geklommen heeft in Freyr en daar de meest karakteristieke van elk massief uitgezocht. Tijdens het draaien en praten over de beelden kwamen er nieuwe ideeën bij en vielen andere weer af. We hebben erg gelachen, ook veel hulp gekregen van de vrienden en klimmaten van Job. Dingen als het zekeren tijdens het filmen en het omhoog brengen van vaste touwen waarin ik moest hangen voor de verschillende shots waren niet gelukt zonder hen.

Tijdens de laatste draaidag in mei was ik extra vroeg opgestaan omdat ik de zon op wilde zien komen boven de rotsen en die beelden graag wilde gebruiken in de film. Het was zo’n beetje de laatste mogelijkheid om nog beelden te schieten, Job en zijn vriendin Swaen gingen direct daarna op reis. Normaal staan we nooit zo vroeg op, Job zou meegaan maar draaide zich toch nog maar een keertje om. Ik wilde eigenlijk alleen opnamen maken voor een timelapse. In eerste instantie was mijn plan om dit vanaf de overkant van de rivier te doen. Toen ik weg reed bedacht ik me en ging ik toch eerst nog even kijken bij het uitzichtpunt achter de hut. Daar was ik erg blij om want de beelden die ik toen heb kunnen schieten waren een absoluut cadeautje. Nu had ik de mooiste intro die ik me wensen kon.

Bekijk hieronder snel deze schitterende film, die een mooie ode vormt aan zowel Freyr als Job van Hemert.

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Bram Berkien

Mede-oprichter van Siked! Verzorgt fotografie en een artikel hier en daar. Daarnaast ook zelfstandig werkzaam als active lifestyle fotograaf. Na een begin als boulderaar kan hij nu ook de lokroep van het sportklimmen niet weerstaan.