Siked!

Klimmaterialen en veiligheid: het blijven moeilijke onderwerpen waar veel onduidelijkheid over heerst. Tot vandaag! Wij hebben Harald Swen en Dennis van Hoek bereid gevonden om al jouw vragen over gear en veiligheid te beantwoorden.

Wat is nu de beste manier om je touw thuis te onderhouden? Wanneer moet je een karabiner of setje zeker weggooien en wanneer is dat juist niet nodig? Kun je nuts combineren om dubbele draagkracht te verkrijgen? Haken die vrij rond kunnen draaien, paniek of niet? Tweedehands touwen, wel of niet doen? Abnormaal veel zweten in je gordel, gaat ie daar stuk van? Hoe veel crashpads heb ik nodig als ik Livin’ Large in Rocklands wil proberen?

Geen vraag te gek, Harald Swen en Dennis van Hoek tackelen hem voor je. Harald ken je natuurlijk van zijn columns over veiligheid hier op Siked! Als hij een keer niet ergens buiten in de rots hangt of voor Siked! schrijft, werkt hij als expert veiligheid en techniek bij de NKBV.

Dennis van Hoek staat samen met wederhelft Marianne van der Steen ook wel bekend als de ijskonijnen van Nederland. Zie hier bijvoorbeeld hun recente beklimming in Zwitserland. Samen zullen deze twee experts zich buigen over de vragen die jij, lezer van Siked!, hen voorschotelt.

Nog nooit een column van Harald Swen gelezen? Dit is je huiswerk: Harald over helmen, Harald over spotten, Harald over knopen.

Al jouw vragen én anekdotes waar je de visie van een expert over wilt horen kun je insturen. Stuur gerust een foto mee als het gaat om een specifieke situatie die jij hebt meegemaakt. Insturen doe je op een van de volgende manieren:

  • Email naar info@siked.nl
  • Laat een reactie achter onder dit artikel
  • Reageer of stuur een berichtje op onze Facebook-pagina
Dan nog de kleine lettertjes, we ontkomen er niet aan bij een onderwerp als dit:

De uitspraken in deze rubriek hebben betrekking op een specifieke vraag en zijn geen (algemene) richtlijnen van de NKBV. De uitspraken kunnen afwijken van wat in Nederland als norm wordt gezien. De klimsport biedt daarvoor de ruimte. Zelfstandige klimmers zijn voor hun eigen veiligheid en die van hun klimpartner verantwoordelijk. Met een goede voorbereiding en een goede opleiding kunnen de risico’s van de klimsport tot een aanvaardbaar minimum beperkt worden. Wie onvoldoende kennis en ervaring heeft om zelfstandig te klimmen wordt aangeraden een cursus of bijscholing te volgen.  

 

            

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Bram Berkien

Mede-oprichter van Siked! Verzorgt fotografie en een artikel hier en daar. Daarnaast ook zelfstandig werkzaam als active lifestyle fotograaf. Na een begin als boulderaar kan hij nu ook de lokroep van het sportklimmen niet weerstaan.