Siked!

Vorig weekend was Utrecht het epicentrum van de klimsport in Nederland. Naast het NSK lead 2018 vond namelijk op een steenworp afstand óók Boulder 4 plaats. Eva van Wijck was ter plaatse en praat je bij!

De groten der aarde troffen elkaar voor de Worldcup Boulder in Vail, Amerika, maar ook Utrecht mocht er zijn dus. Boulder 4 was ook direct de laatste kwalificatie voor het NK van dit jaar, dat op 7 juli in de Apollohal in Amsterdam zal plaatsvinden.

Nagelbijten en huid verliezen

Voor een aantal deelnemers was Boulder 4 de bepalende wedstrijd: een slechte prestatie betekende geen deelname aan het NK. Tijdens de kwalificaties bleek het er al hard aan toe te gaan, en bij de vrouwen moesten er maar liefst zes boulders worden getopt om in de finale te komen. Bij de mannen waren de kwalificaties ook een strijd, met een minimum van vijf boulders voor een plekje in de finale.

 

Finales Boulder 4: out of the box en minimalisme

Nieuwkomer van dit jaar Chanel Witteveen mocht als eerste vrouw starten in de finale. Een rustige instap leidde naar immense grepen die voor een goede belasting de perfecte mix van kracht en balans vereisten. De boulder bleek een harde te zijn, want geen van de dames wist het bakbeest te flashen; Pleun Frank wist hem met T2B1 het beste te tackelen. De heren begonnen met een vriendelijkere boulder die door allen binnen enkele pogingen werden getopt.

Boulder nummer twee vereiste van de dames out of the box denkwerk, waarbij het omgedraaide begin en nodige vouwwerk leidde naar minuscule crimps. Onder luid gejuich wisten jonkies Pleun Frank en Ysa Rakestraw de boulder te flashen, terwijl Marieke Berends en Elbrich Schoorstra genoegen moesten nemen met een bonus.

Op de vier startgrepen na, bestond boulder drie bij de heren nog maar uit twee grepen: de enorme bol die de bonusgreep vormde, en een eindgreep. Bruno Geurts was de enige man die de combinatie van een muscle-up, mantel en one-leg squat tot een goed einde wist te brengen. Alle overige heren bleven steken bij de bonusgreep.

 

 De verlossende move

Aangekomen bij de laatste boulder liep de spanning onder de finalisten hoog op. Voor meerdere klimmers lag de hoogste plek op het podium nog binnen handbereik. Ook de competitie uitslag was nog onduidelijk; met name bij de vrouwen was het de vraag wie dit jaar als hoogste in de ranking zou eindigen. Timo Tak was door zijn deelname aan de finale al vrijwel verzekerd van de competitiewinst, terwijl Kim van den Hout die alleen zou pakken door gedeeld eerste te worden. Het was Don van Laere die zichzelf met drie flashes de winnaar van Boulder 4 mocht noemen. Pleun Frank leverde diezelfde prestatie, en wist er op de resterende boulder en een T2B1 uit te slepen. Ysa Rakestraw en Bruno Geurts hadden iets meer pogingen nodig en pakten het zilver, gevolgd door Kim van den Hout en Timo Tak. De jonkies grepen dus de macht deze wedstrijd!

De overall ranking werd bij de vrouwen gewonnen door de Franse Lauranne Dufour; Kim van den Hout en nieuwkomer Pleun Frank werden respectievelijk tweede en derde. Sterkste man dit jaar bleek Timo Tak, nipt gevolgd door Don van Laere en Bruno Geurts.

      

Over de auteur Bekijk alle berichten

Eva van Wijck

Student, 21 jaar en sinds 2011 verslaafd aan alles wat met klimmen te maken heeft. Eva houdt van klimmen, trainen en klimmen.