Siked!
Anak Verhoeven

Liefhebbers van sportklimmen kunnen dit weekend hun hart ophalen. Zowel nationaal als internationaal gaat een groot aantal topklimmers de strijd aan tijdens twee wedstrijden: Lead 3 in Nijmegen en de World Cup in Xiamen (China). Hier lees je alle info!

 

Lead 3 bij Grip in Nijmegen

Dit is alweer de voorlaatste wedstrijd in de nationale competitie, voor in december de grand finale op het programma staat: het NK Lead, voor het eerst bij Neoliet in Utrecht. Op zondag 15 oktober melden de sterkste klimmers van Nederland zich rond elf uur, om half drie weten we wie er in de finale staan. De finales starten om half 4 en om half 6 weten we van de zes podiumplaatsen wie er op plaats mag nemen. De twee kwalificatieroutes worden zoals gebruikelijk flash geklommen, terwijl de finale onsight is. Toeschouwers zijn uiteraard welkom!
Werpen we vervolgens een blik op de deelnemerslijst, dan zien we bij de dames onder anderen Lynn van der Meer, Naomi Swagten en Nederlands kampioen boulderen 2016 voorbij komen. Van der meer staat al op een comfortabele 180 punten voorsprong van de verrassende nummer twee in de competitie, Ysa Rakestraw. Laatstgenoemde mist de wedstrijd in Nijmegen, bij winst kan Van der Meer zodoende de titel van de nationale competitie al veiligstellen.

Bij de heren is het een feest der herkenning: Tim Reuser, Nigel Armino, Zeno Schaekers, Mark Brand, Truong Ngo, Leto Cavé, Don van Laere en Elko Schellingerhout – ze zijn er allemaal bij. Reuser heeft in de tussenstand al een comfortabele voorsprong op Armino, met een overwinning zou hij een enorme stap zitten richting de titel.

 

World Cup lead in Xiamen

Het hele weekend vindt praktisch aan de andere kant van de aardbol een praktisch identieke wedstrijd plaats, de line-up is enkel iets internationaler: de World Cup lead in Xiamen. Vrijwel alle topklimmers zijn weer overgevlogen om de afmetingen van hun biceps en strakheid van hun sixpack te vergelijken en een handvol routes te klimmen.

De kwalificaties van de World Cup zitten er al op, morgen staan nog de halve finale en de finale op het programma. Daar lijken warempel livestreams voor beschikbaar, de IFSC zal dus een gaatje in de grote Chineese internetmuur gevonden hebben. Je vindt ze hieronder! Let even goed op het tijdverschil, je zult je wekker moeten zetten om de actie live mee te maken.
Dan de line-up voor deze World Cup lead, die liegt er namelijk niet om. Bij de dames zien we Mathilde Becerra, de grote Janja Garnbret, Jain Kim, Anak Verhoeven en Mina Markovic in de halve finale terug. Ook het Amerikaanse wonderkind Ashima Shiraishi mag nog een keer inbinden, net als Akiyo Noguchi, van oorsprong toch meer een boulderaar.

Ook bij de heren is de inbreng van boulderaars nadrukkelijk aanwezig: Kokoro Fuji en Tomoa Narasaki kwalificeerden zich zeer sterk. Verder zien we de favorieten Romain Desgranges, Stefano Ghisolfi, Domen Skofic en onze zuiderbuur Loic Timmermans terug in de halve finale. Nederlandse inbreng was er overigens niet tijdens deze World Cup.

 

 

 

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Bram Berkien

Mede-oprichter van Siked! Verzorgt fotografie en een artikel hier en daar. Daarnaast ook zelfstandig werkzaam als active lifestyle fotograaf. Na een begin als boulderaar kan hij nu ook de lokroep van het sportklimmen niet weerstaan.