Siked!

Ongeveer een jaar geleden vinkte Sanne van der Zwaan haar eerste 8A af. Nu herhaalt ze dat kunstje met de knappe send van Pagota. Er was echter meer te halen in het bos! Afgelopen weekend klom Robin Donders zijn 8A-project Tigre et Dragon.

Lees hier het interview dat wij afgelopen oktober hielden met Van der Zwaan.

Na de eerste 8A van deze powervrouw volgde er dit jaar met La Circatrice de l’Ohm zelfs een 8A+, als tweede Nederlandse vrouw ooit! Sanne van der Zwaan lijkt een klimmer die enigszins onder de radar haar ding doet en op social media kunnen we evenmin iets vinden over haar. Wij waren blij verrast toen we de video van vriendlief Enzo Nahumury onder ogen kregen.

 

Pagota

Pagota is een zwaar overhangende 8A-boulder in de sector Roche qui Tourne gelegen in het favoriete klimbos van Sanne van der Zwaan: Fontainebleau. In oktober van dit jaar streepte Enzo Nahumury deze boulder van Dave Graham en Jos Leenen al af. Twee maanden later volgt nu ook Sanne van der Zwaan.

Naast Pagota viel ook klassieker Noir Désir (7C) ten prooi aan Van der Zwaan. Verder zien we in deze video het bewijsmateriaal van Enzo Nahumury die met veel zweten gehakt maakt van Saruman (8A). Klimplannen heeft het sterkste koppel van Nederland in overvloed. Over ruim een week vliegen ze naar de Verenigde Staten voor een mooi rondje boulderen.
 

Tigre et Dragon

Even verder in het bos, in Rocher Gréau, hobbelde Robin Donders met zijn crashpad op de rug richting unfinished business. Voordat zijn spotters de tijd hadden om de videocamera aan te zetten had Donders zowel de tijger als de draak geslacht.

Voor mij waren er twee verschillende cruxen: de eerst crux was om mijn hak te laten liggen op de scherpe hoek om dan door te gaan naar het bakje. Dan de crimp afblokken en door naar de arête voelde eigenlijk altijd wel redelijk makkelijk voor mij. De tweede crux was dan om de spanning te houden als je de arête had met twee handen en door moet naar het betere gedeelte op de arête. En de top out is gewoon eng en mentaal, zeker omdat het nog wat nat was.

Robin Donders in Tigre et Dragon_8A_foto Taran Tai Tin Woei

Robin Donders in Tigre et Dragon (8A). Foto: Taran Tai Tin Woei.
Voor Robin Donders was Tigre et Dragon zijn derde 8A van het jaar, waarmee zijn totaal aan boulders van deze graad niet meer op twee handen te tellen is. Het is tijd voor meer, meldde de gretige Donders:

Doel voor 2018: 8B in Font, ik ga weer trainen.

 

Coverfoto: beeld uit video van Van der Zwaan en Nahumury

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Ron Berends

Met een dikke knipoog legt Ron je haarfijn uit waarom hij alles verafschuwt dat met touwen te maken heeft. Deze boulderaar pur sang kent wellicht nog meer boulders uit z’n hoofd dan Bart van Raaij en zijn eindeloze enthousiasme is een belichaming van de Siked-filosofie.