Siked!

In Nederland hebben we helaas geen klimbare rotsen. Daarom zijn wij genoodzaakt naar het buitenland te reizen als we eens niet op plastic willen klimmen. Er zijn veel fanatieke klimmers in ons kikkerlandje die maar al te graag voor een weekend op en neer reizen naar België, Frankrijk, Luxemburg of Duitsland voor échte rots. In de aanloop naar een klimweekend houdt men dan ook nauwlettend het weer in de gaten.

Natte rots. Daar wordt niemand blij van…

Het is natuurlijk een absolute no-brainer om te concluderen dat regen funest is voor klimmen. Het is de redactie bijvoorbeeld al regelmatig overkomen dat we weggeregend zijn terwijl de voorspellingen wel okay-ish waren. Voor onze fanatieke lezers willen wij voor eens en altijd uitzoeken wat nu de beste weersites zijn zodat er nooit meer een klimweekend in het water hoeft te vallen.
Afgaande op de staat van dienst en kwalificaties zijn er twee uitgelezen personen die ons uit de brand kunnen helpen. De eerste is weervrouw en BN’er Willemijn Hoebert. Deze meteorologe is sinds 2010 al niet meer van de buis af te slaan en heeft onder andere gewerkt voor WeerOnline.

De andere persoon die ons kan helpen is topo-maker Bart van Raaij. Voor de totstandkoming van zijn topo’s van Fontainebleau waren tientallen weekendtripjes nodig. Van Raaij is dus een ervaren weersite-bezoeker, met name toegepast op het klimmen.

Lees hier onze review van de meest recente 7+8 topo van Bart van Raaij.

Voor een go/no-go is de betrouwbaarheid van de voorspelling vooral belangrijk. Daarnaast zou het mooi zijn om de hoeveelheid regen te kunnen zien voor een bepaald tijdsbestek. We vroegen Hoebert en Van Raaij naar hun expertise en ervaringen.

Een regenachtig bos levert wel mooie stemmige plaatjes op.

Willemijn Hoebert

Welke weersites moeten wij absoluut in onze favorieten zetten?

Ik moet zeggen, ik heb eigenlijk geen voorkeur. Ik gebruik zelf verschillende sites om aan mijn informatie te komen. Elke site/bedrijf heeft zijn eigen weermodel waar het mee werkt, bijvoorbeeld het ECMWF-model, een groot Europees model. Of het GFS, een Amerikaans model. Of een eigen model, veel kleinschaliger, maar gebaseerd op één van de grotere modellen.

Die weermodellen hebben elk hun eigen kracht: de één is goed in situaties met buien, de ander is juist weer goed met de timing van warmte-  en koufronten die over gaan trekken. Voor elke situatie gebruik ik dus andere modellen. Ik zou er dus geen specifieke aan kunnen raden, maar pak er enkele en vergelijk, dat is mijn tip!
Waar moet een weersite aan voldoen om goed te zijn?

Dat ligt eraan wat je eigen verwachtingen zijn. Ik vind WeerPlaza bijvoorbeeld een handige site omdat de actuele weerdata daar heel inzichtelijk wordt weergegeven. Van WeerOnline gebruik ik diverse weergaves van weermodellen en ook het Duitse WetterOnline gebruik ik voor de modelweergaves. Hun locatieverwachtingen vind ik trouwens over het algemeen vrij goed. En last maar zeker not least gebruik ik het KNMI. Ik heb een paar dagen meegelopen in de weerkamer met de meteorologen daar en het is om te watertanden hoe mooi en uitgebreid hun data is die ze kunnen gebruiken om een verwachting te maken. Dus eigenlijk gebruik ik meerdere sites, allemaal voor verschillende doelen.

Waarom is regen zo moeilijk te voorspellen?

Meteorologen kunnen het tijdstip van een frontpassage globaal bepalen op grond van weerwaarnemingen en computerberekeningen. De activiteit van een front kan echter veranderen en het front kan ook plotseling vertragen. In dat laatste geval blijven we langere tijd aan de voorzijde van het front. Een afwijkende inschatting van het tijdstip van de frontpassage of van de activiteit van het front, leidt in vrijwel alle gevallen tot een weersverwachting die niet uitkomt.

Voor buien geldt weer wat anders. Een bui is een heel stuk kleiner dan een front en valt vaak precies tussen de gridpunten van een model in. Die berekent per punt het weer in tijd en hoogte, maar die punten liggen nogal ver uit elkaar. Dat verschilt overigens per model. Het HARMONIE model van het KNMI heeft een hoge resolutie, dat wil zeggen dat de punten waarvoor de verwachting berekend wordt, vrij dicht bij elkaar liggen. In dit geval is dat 2,5 km bij 2,5 km. Maar ook daar kan een bui zich tussen “verstoppen”.

Hoeveelheid frictie bij regen: nul. Klimmen is uitgesloten.

Bart van Raaij

Welke weersites raadpleeg jij in aanloop voor een weekend naar Fontainebleau?

Ik ben vooral geïnteresseerd in windrichting en sterkte, temperatuurwisselingen en luchtvochtigheid. Ik gebruik dus vooral apps en sites die dit aangeven. Wat ik ook handig vind is als de apps opgedeeld zijn in zo kort mogelijke dagdelen.

In het verleden gebruikte ik diverse sites, de laatste tijd alleen apps. Apps die ik het meest gebruik zijn WeatherPro, de Apple weer-app en YR. Sites die ik regelmatig gebruikte waren Meteociel en Pleinchamp.

En hoe kan het nou dat het weer vaak zo onvoorspelbaar is in Fontainebleau?

Ik denk dat het weer in Fontainebleau zo onvoorspelbaar is omdat het op de grens ligt van de storingen die vaak over noordelijk Europa trekken en het drogere, warmere weer in zuidelijk Europa. Het is dus vaak onduidelijk of de zuidkant van een storing net wel of nét niet over Fontainebleau trekt. Maar dat is mijn eigen theorie…

Weer in Fontainebleau volgens Meteociel

Aankomend weekend is wellicht niet het beste weekend om naar Fontainebleau te gaan. Al maak je zaterdagmiddag misschien nog wel een kans in een sneldrogende sector.

Weer-sites en -apps

  • WeerPlaza – Handige site omdat de actuele weerdata daar heel inzichtelijk wordt weergegeven.
  • WeerOnline – Diverse weergaves van weermodellen.
  • WetterOnline – Voor de weermodellen en goede locatieverwachtingen.
  • KNMI – Uitgebreide data voor het maken van verwachtingen.
  • Meteociel – Voorspellingen zijn opgedeeld in zo kort mogelijke dagdelen.
  • Pleinchamp – Gedetailleerde weergave van wind en luchtvochtigheid.
  • Apps: weer-app van Apple, WeatherPro en Yr.

Foto’s: Bram Berkien

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Ron Berends

Met een dikke knipoog legt Ron je haarfijn uit waarom hij alles verafschuwt dat met touwen te maken heeft. Deze boulderaar pur sang kent wellicht nog meer boulders uit z’n hoofd dan Bart van Raaij en zijn eindeloze enthousiasme is een belichaming van de Siked-filosofie.