Siked!

Afgelopen zondag speelden de laatste finales van het  Wereld Jeugdkampioenschap zich af in Innsbruck. Ruim een week lang hebben de beste jeugdklimmers ter wereld gestreden volgens het Olympische format, om te bepalen wie zich de beste mag noemen én wie er volgend jaar naar de Olympische Jeugdspelen in Buenos Aires mag. Eén ding staat vast, de Japanners hebben er zin in!

Japanse dominantie

Net zoals bij de volwassenen weten de Japanners bij de jeugd een indrukwekkende delegatie te sturen. De Japanners hebben maar liefst 24 (!!) medailles bemachtigd, 10 meer dan de Amerikanen die op een stevige tweede plek staan in de medaille-ranking.

Niet alleen veroverden de Japanners de meeste medailles, ook waren ze met acht gouden medailles de grootste leveranciers van kampioenen dit evenement.

De Japanse missie lijkt zich steeds duidelijker te vormen. Over drie jaar debuteert klimmen op de Olympische Spelen in Tokyo en Japan staat klaar om de wereld een lesje klimmen voor gevorderden te geven in deze thuiswedstrijd. Hun “Kaizen”-spirit lijkt voor een breed aanbod aan sterke klimmers te zorgen, zowel in het heden als voor de toekomst.Trotse Amerikanen

De VS – waar sportprestaties altijd hoog in het vaandel staan – kon natuurlijk niet ver achterblijven. Ze stuurden een sterk team, met internationaal bekende namen zoals Ashima Shiraishi en Kai Lightner. De Amerikanen konden uiteindelijk 14 medailles in ontvangst nemen, waarvan vijf maal goud.

Helaas wist Shiraishi dit jaar haar prestatie van voorgaande twee jaren niet te evenaren en werd ze dit jaar 2e in de combined ranking.

De Oranje welpen

Nederland werd vertegenwoordigd door een 10-koppig team van Nederlands sterkste jeugdklimmers. Helaas mocht dit niet baten, het machtsvertoon van de Amerikanen en Japanners was te groot: geen medailles voor Nederland.

Wel verdienen Lynn van der Meer en Leto Cavé een eervolle vermelding. Zij hebben beiden de halve finale van de leadcompetitie weten te bereiken. Cavé wist zich zelfs als sterke allrounder te profileren door ook bij het boulderen in de halve finale te komen. Daar werd hij negende.

Leto Cave in de halve finale boulderen


Foto’s: Eddie Fowke (The Circuit) en Paul Lahaye voor NKBV

Over de auteur Bekijk alle berichten

Pieter van Loon

Pieter is barman, boulderaar en routeklimmer. Hij klimt eigenlijk nooit omhoog, maar duwt de aarde naar beneden.