Siked!
wereldkampioenschap Jeugd

Het wereldkampioenschap jeugd is begonnen! Gisteravond werden de vlaggen binnengedragen in de gloednieuwe klimarena van Innsbruck, Oostenrijk. Tot en met 10 september meet de allersterkste jeugd ter wereld zich met elkaar. Dit doen ze aan touw, in boulders, in een race tegen de klok en alle disciplines gecombineerd. Wij houden jullie op de hoogte van onze jonge helden!

#YWCH – 50 nations – >1000 athletes – opened!

Een bericht gedeeld door Aukje van Weert (@aukjevanweert) op

Meer dan 1000 pubers en jong volwassenen tussen de 14 en 19 jaar oud hadden zich aangemeld voor het WK. De eersten gingen gisteren al van start voor de officiële opening. De jongens en meisjes A beten het spits af met de kwalificaties in het boulderen. Helaas konden Mikola Byelov (98e) en Zeno Schaekers (104e) geen potten breken voor de Nederlandse equipe.

Bij de meisjes A was er geen Nederlandse deelname, maar wel een andere opvallende nieuwe naam. Ashima Shiraishi. De jonge rock star komt dit jaar in een oudere leeftijdscategorie uit en won meteen de kwalificatie in haar groep. Een zekerheidje voor de titel.

Lees hier ook het inspirerende interview met de ambitieuze Zeno Schaekers over trainen, klimmen en dromen.

Nederlandse equipe

Naast Zeno en Mikola mogen ook Mischa Radt, Leto Cavé en Don van Laere het spreekwoordelijke oranje dragen bij de jongens. De meisjes worden vertegenwoordigd door Lynn van der Meer, Isabelle van der Heijden, Sam Swalue, Julia Meijer en Tiba Vroom.

Wij kunnen niet wachten totdat de junioren op de mat verschijnen bij het boulderen. Want zowel Don, als Julia en Tiba kenden een succesvolle voorbereiding en behaalden finales en podiumplaatsen. We hoeven niet lang te wachten voordat ze in actie komen, want morgen zijn de kwalificaties. De concurrentie bestaat uit geduchte namen zoals Margo Hayes (eerste vrouw die 9a+ klom) en Meichi Narasaki (werd al eens 2e bij een World Cup boulderen voor senioren).

Programma wereldkampioenschap jeugd

Tot en met dit weekend zal met name boulderen het evenement domineren gevolgd door speed klimmen en lead volgende week. In het laatste weekend (9 en 10 september) staan de gecombineerde finales op het programma voor de A en B jeugd. De uitslag van deze wedstrijd is doorslaggevend als kwalificatie voor de jeugd Olympische Spelen van 2018 in Buenos Aires, Argentinië.

Auf geht’s!


Coverfoto: Eddie Fowke, Flickr IFSC Climbing.

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Ron Berends

Met een dikke knipoog legt Ron je haarfijn uit waarom hij alles verafschuwt dat met touwen te maken heeft. Deze boulderaar pur sang kent wellicht nog meer boulders uit z’n hoofd dan Bart van Raaij en zijn eindeloze enthousiasme is een belichaming van de Siked-filosofie.