Siked!

Wieneke Gehem: 7C in Rocklands!

Wieneke Gehem heeft in het Zuid-Afrikaanse Rocklands haar eerste 7C  “Shadows of Ourselves” geboulderd. Ze is daarmee de vierde Nederlandse dame die een boulder van deze graad in de topo mag aankruisen. Siked! sprak haar over deze prachtige send. Inclusief vette foto’s en video!

Een eerste 7C bouderen in Rocklands moet heel bijzonder zijn. Had je deze boulder al langer op het oog of kwam je hem toevallig tegen?

Ik heb deze boulder een jaar geleden ook al uitgewerkt. We waren heel september in de Rocklands en toen heb ik een maand lang twee 7C projecten geprobeerd. Deze en “Last Day in Paradise”. Twee hele verschillende boulders: een horizontaal dak en een 45 graden overhangende boulder met pijnlijke randjes. Van Shadows of Ourselves kon ik de lange dynamische pas nog niet maken. Wel met een power spot (hierbij worden de bewegingen van een klimmer door de spottter ondersteund, red.), maar alleen lukte het echt niet. De andere boulder kon ik ook nog niet… Helaas moest ik toen met lege handen naar huis.

Wieneke_Gehem2-670x445

Hoe lang ben je bezig geweest om alle passen uit te werken?

Vorig jaar heb ik in een maand tijd in  vijf of zes dagen de passen uitgewerkt en dit jaar heb ik nog vijf dagen pogingen getrokken omdat ik nu, met sterkere vingers, alle passen wel kon maken. Ik strandde alleen nog aan het eind van het dak.

Shadows of Ourselves is een vrij fysieke boulder. Ligt die stijl jou beter dan subtiele problemen?

 Ja, fysieke boulders en daken liggen me wel. Ik ben meer een dynamische dan een statische klimmer. Maar plaatklimmen, waarbij alles draait om evenwicht en goed op je voeten staan, ligt me ook heel goed.

Wieneke_Gehem3-670x445

Wieneke_Gehem-670x445

Je bent een van de weinige Nederlandse dames die deze graad met bouderen heeft bereikt. Er zijn inmiddels best veel sterke vrouwelijke klimmers en boulderaars in Nederland, toch worden er weinig harde boulders door dames geklommen. Waar ligt dat aan denk je?

Ik ben voor zover ik weet de vierde. En ik weet niet waarom dat zo is. Misschien omdat de bouldergebieden niet echt naast de deur liggen. Het kost best veel tijd om een geschikt project te vinden en te klimmen en als je slechts een weekend of week de tijd hebt en je kan er dan weer een paar weken of maanden niet naartoe, is het heel moeilijk om progressie te boeken. Je moet het ook wel echt leuk vinden om te projecten, om eindeloos dezelfde boulder te proberen terwijl je in een gebied bent met zoveel andere mooie boulders. Mentaal is het soms erg zwaar. Ik vind het echt leuk om te projecten en in de Rocklands heb ik inmiddels, na zes jaar, ook wel bijna alles geklommen wat ik kan klimmen. De afleiding is daardoor niet zo groot meer. Ook zijn we daar meestal minimaal een maand, waardoor je echt ergens je tanden in kunt zetten.

Wieneke_Gehem4-670x445

Moet dit veranderen?

Ik denk niet dat het per se moet veranderen. Iedereen moet doen wat zij/hij het leukst vindt.

En nu? 7C+? Met welke projecten ben je bezig en wat is je nieuwe doel?

Ja 7C+ of 8A zou leuk zijn, maar het is wel echt moeilijk! Ik wil eerst nog een paar 7C’s proberen te doen, maar in Rocklands zit nog Caroline, 7C+, en die is wel heel gaaf!

Video van Wieneke in “Shadows of Ourselves”

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.