Siked!
Wieneke Gehem - Kingdom in the Sky

Wieneke Gehem staat inmiddels weer met beide benen onder NAP en kijkt terug op een geslaagde trip. In het Zuid-Afrikaanse Rocklands klom ze klassieker Kingdom in the Sky (7C). Wij spraken deze sterke dame over haar antistijl, de Afrikaanse herfst en het laatste-pas-syndroom.

Interview

Op Instagram schreef je uitvoerig over je beklimming. Wat maakte hem zo speciaal?

Kingdom in de Sky staat al een hele tijd op mijn lijstje. Het is voor Rocklands-begrippen een echte klassieker en erg old school qua stijl. Alleen de naam zorgde er al voor dat ik hem wilde klimmen en anderhalf jaar geleden ben ik hem maar eens gaan proberen. Toen kon ik alleen de eerste pas maken.

De tweede pas naar het randje op de schouder (zie foto) maakte ik maar een paar keer en ik kon er niets mee. Het is niet echt mijn stijl en vond hem echt moeilijk. Ik dacht toen dat het nog heel lang zou gaan duren.

Hij werd in de afgelopen anderhalf jaar ook steeds intimiderender…

Jouw vorige 7C in Rocklands was een fysieke dakboulder. Waarom koos je nu voor een lichtoverhangende muur met zijgrepen?

Ik koos hem juist omdat het niet mijn stijl is. En het is gewoon een hele mooie lijn. Daken liggen me veel beter en ik wilde eigenlijk gewoon weten of ik ook een 7C in een andere stijl zou kunnen klimmen. En de 7C-daken in de Rocklands beginnen ook wel een beetje op te raken…

Heb je speciaal voor Kingdom getraind?

Ik heb meer algemeen voor de trip getraind en niet specifiek voor Kingdom. We gaan eind augustus weer terug en ik wilde ook projecten uitzoeken voor die periode.

Ik heb de afgelopen vier maanden een goede basis gelegd en de komende drie maanden wil ik nog sterker worden. Ik ben eigenlijk vooral meer gaan klimmen en één keer in de week doe ik aan fitness om de spieren te trainen die je niet met klimmen traint en ook om sterkere schouders, core en benen te krijgen.

Ik heb wel wat aan vingerkracht gewerkt maar dat moet ik heel voorzichtig doen wegens de blessuregevoeligheid van mijn ellebogen.

Dit keer waren jij en Frank (Bogerman) in de Afrikaanse herfst in Rocklands te vinden. Beviel dat goed?

Het beviel goed, maar meer omdat het ook een lekker zomerse vakantie was na een lange winter. De eerste twee weken waren nog heel erg warm en kon je alleen in de schaduw klimmen. De laatste week werd het pas koeler. Het kan ook heel nat zijn rond deze tijd, maar nu is het extreem droog.

Juli en Augustus zijn voor de condities nog steeds de beste maanden. Toch gaan we inmiddels niet alleen meer voor het boulderen, maar ook om de mensen die daar wonen op te zoeken. En die hebben het in het klimseizoen veel te druk om bij te kletsen.
Heb je in Europa nog projecten op het oog waar wij naar uit mogen kijken?

Ha nee, niet in Europa.. Ik hoop wel een plusje harder te klimmen als we weer in de Rocklands zijn. Dat wordt dan waarschijnlijk wel weer een dak :).

En tot slot, die “brain freeze” waar je over schreef… gebeurt dat vaker? Hoe wist je de concentratie terug te vinden?

Ik heb wel een soort laatste-pas-syndroom waarbij ik op de een of andere manier soms niet meer voor het einde ga. Maar dit keer moest ik echt elke pas eerst leren maken. Frank had me er al een paar keer ingeduwd zodat ik steeds de volgende beweging kon oefenen, maar die laatste pas had ik nooit gemaakt en ik had alleen bedacht hoe die moest en afgekeken van een filmpje. Dat bleek toch niet mijn methode te zijn…

De eerste poging van de dag ging super goed maar toen ik bij die laatste moeilijke pas aankwam, zette ik mijn voet op een hele stomme plek waar niet eens een echte tree zat en die zipte natuurlijk weg. En ik stond weer op de mat.

Dus maar weer met power spot omhoog om te kijken wat ik moest doen en toen duurde het nog een stuk of tien pogingen voordat ik weer op die plek kwam. Maar toen wist ik wat ik moest doen en kon ik alles geven!

Kingdom in the Sky was overigens niet het enige hoogtepunt van de trip. Gehem topte ook nog Technicolor Dreamcoat (7C) en The Stimulator (7B+).

Wieneke Gehem - Kingdom in the Sky


Foto’s: aangeleverd door Wieneke Gehem

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.