Siked!

WK Boulder: het aftellen is begonnen!

Nog acht nachtjes slapen… en dan begint het IFSC wereldkampioenschap boulderen in München! In 2012 greep Dmitri Sharafutdinov de wereldtitel voor de derde keer, terwijl Française Melanie Sandoz  voor de ogen van het thuispubliek de winst bij de dames pakte. Beide klimmers doen dit jaar weer mee, maar gaan zij het opnieuw waar kunnen maken? 

De Russen domineren al vijf edities op rij het speelveld bij de mannen en ook nu maken Sharafutdinov en landgenoot Rustam Gelmanov weer grote kans op een podiumplek. Gelmanov liet immers tijdens de allerlaatste World Cup in Laval zien dat hij nog steeds een kracht is om rekening mee te houden.
Concurrentie zal vooral van de Duitsers, Fransen en Japanners verwacht worden. Oosterbuur Jan Hojer kroonde zich al boulderkampioen van 2014 en lijkt daarmee de beste kaarten in handen te hebben. Veteraan Guillaume Glairon-Mondet van het Franse team draaide ook een opvallend sterk seizoen en teamgenoot Jeremey Bonder weet altijd een verassing te blijven. Het meest consistente team van de afgelopen jaren zijn toch wel de Japanners en we kunnen er eigenlijk nu al vanuit gaan dat óf Tsukuru Hori óf Rei Sugimoto in de finale zal staan.

WK-Boulder-14-3

Andere potentiële winnaars vinden we bij de Amerikanen, die onder andere Daniel Woods en Carlo Traversi aan de start hebben staan, en natuurlijk bij  de Oostenrijkers. Jakob Schubert lijkt van zijn vingerblessure hersteld te zijn en heeft zijn tanden al tijdens de eerste lead-wedstrijden laten zien en het zou natuurlijk prachtig zijn als Kilian Fischhuber er eindelijk in slaagt om die felbegeerde wereldtitel mee naar huis te nemen. Hij won vorig jaar het Europees kampioenschap in Eindhoven en we zijn ervan overtuigd dat hij in zijn trofeeënkast alvast een plekje heeft gereserveerd voor een nieuwe bokaal.

Eén ding is in ieder geval zeker bij dit WK: bij de dames wordt het spannend. Nooit eerder lagen de niveaus zo dicht bij elkaar en de top tien mag met een gerust hart een slagveld genoemd worden. Sandoz werd al even genoemd, maar heeft zichzelf de rest van het jaar nog niet laten zien en het is te betwijfelen of ze weer voor dezelfde verassing kan zorgen. Teamgenoot Fanny Gibert heeft daarentegen dit jaar al aangetoond dat ze met de sterksten mee kan en maakt een goede kans om de finale te halen.
Verder zijn natuurlijk Juliane Wurm, overall-winnaar Akiyo Noguchi en de sterke Shauna Coxsey kanshebbers voor het podium. Anna Stöhr had niet het sterkste seizoen uit haar carriere, maar verwachten we natuurlijk gewoon in de eindronde te zien. En tot slot mogen we natuurlijk Alex Puccio niet vergeten. Zij besloot om de laatste World Cups te laten voor wat ze zijn en zocht de rots op, hetgeen haar geen windeieren heeft gelegd. Hopelijk heeft het buitenklimmen haar de juiste voorbereiding voor dit WK geboden.

WK-Boulder-14-2

De Nederlandse delegatie zal dit jaar uit Jorg Verhoeven, Nicky de Leeuw, Timo Tak en Vera Zijlstra bestaan. Verhoeven begon dit jaar met een vliegende start, maar wist dat niveau de rest van het seizoen niet meer vol te houden. Ook Nederlands kampioen Nicky de Leeuw  kon prima mee met de beste twintig van de wereld, hoewel zal moeten blijken of hij zich in dit sterke deelnemersveld kan laten gelden. Timo Tak kennen we natuurlijk ook van het NK Boulderen waar hij achter de Leeuw eindigde. Deze Eindhovenaar met baard wist via een wild card een plekje in de WK-selectie te veroveren en we hopen stiekem dat hij dé verassing van dit WK gaat worden.
En dan sluiten we af met de enige Nederlandse dame in dit klimcircus: Vera Zijlstra. Ze wist dit seizoen al verscheidene keren de halve finale te halen en we verwachten dan ook niets minder dan dat we haar volgende week zaterdag tijdens de semi’s aan mogen moedigen.

Tijdschema

Geen tijdverschil, dus we hoeven geen wekkers te zetten of nachten door te halen. De kwalificatierondes van de heren op donderdag 21 augustus en die van de dames de volgende dag worden niet via de live-stream uitgezonden. Alleen de halve finale en de finale is via de IFSC-stream te bekijken. Maar niet getreurd! Onze Siked!-redacteuren zijn ter plaatse om van het WK boulderen verslag te doen. Dus houd de website, Facebook en onze Twitter nauwlettend in de gaten!

Donderdag 21 augustus
10:00 – 16:00 Kwalificatie heren

Vrijdag 22 augustus
14:00 – 19:00 Kwalificatie dames

Zaterdag 23 augustus
11:00 – 13:30 Halve finale dames & heren
18:30 – 21:00 Finale dames & heren

De volledige startlijst en meer info over het WK boulderen vind je na de klik.

En natuurlijk een lekker voorproefje.

 

 

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.