Siked!

De winterslaap zit erop! De atleten komen te voorschijn uit hun donkere trainingshol. Afgetraind, opgepompt en gretig verschijnen de allersterkste boulderaars ter wereld op de mat voor de eerste World Cup van het seizoen. De Zwitserse Alpen rond Meiringen vormen het imposante decor van deze eerste krachtmeting van het jaar.

Geen gratis World Cup meer

Je kon afgelopen weken geen Instagram account openen van een atleet of men had het over de eerste World Cup. Iedereen heeft uitgekeken naar dit openingsweekend. Helaas was daar gisteren een grote smet voor de sport. De IFSC heeft de uitzendrechten van de wedstrijden verkocht aan de Amerikaanse betaalzender FloSports. Dus dat wordt niet meer knus achter de laptop kruipen met een bak chips en je favoriete klimmersbiertje. Verder kondigde de IFSC ook al aan de tijd per boulder te maximeren tot 4 minuten in plaats van de klimmer zijn laatste epische poging te gunnen. Deze veranderingen worden lang niet door iedereen omarmd en doet heel wat stof opwaaien.

De Koreaan Jongwon Chon was overall winnaar van het World Cup circuit in 2015. Hij zal deze titel graag weer terug pakken van Japanner Tomoa Narasaki.

Huisfotograaf Bram Berkien kon bij de afgelopen CWIF al zien wat voor effect de nieuwe spelregel had. Hij schreef er een column over die internationaal werd opgepikt en ondersteund.

Voor de klimmers is Meiringen slechts de eerste halte van een lange wereldreis dit seizoen. De klimtrip brengt hen naar China, Japan, Verenigde Staten, India,  om vervolgens traditioneel te eindigen in het Duitse München.

Wie verslaat Shauna Coxsey?

Nerveus zullen de atleten zich willen meten met hun grote concurrenten. Zal de Britse Shauna Coxsey weer zo ongenaakbaar zijn als in 2016? Wereldkampioene Petra Klingler zal deze hegemonie zeker willen doorbreken. Alleen momenteel klimt zij nog met een kniebrace, maar dit lijkt de Zwitserse lawine van kracht niet af te remmen. Ze klimt een thuiswedstrijd en zal publiekslieveling zijn.

De allersterkste vrouw ter wereld: Petra Klingler. De Zwitserse strekt nog éénmaal haar machtige biceps alvorens al het plastic van Meiringen te vergruizen.

Verdere inmenging in deze titanenstrijd komt uit Japan met de ijzersterke dames Miho Nonaka en haar leermeester Akiyo Noguchi. Andere podiumkandidaten zijn zeer zeker de veterane Anna Stöhr uit Oostenrijk, de piepjonge Sloveense Janja Garnbret en Amerikaanse Megan Mascarenas. En vlak vooral de Franse kampioene Fanny Gibert niet uit! De tengere Française zal haar favoriete driekleur met verve willen verdedigen nu Mélissa le Nevé afscheid heeft genomen van het wereldtoneel.

Voor de oranje bolsjewieken valt er bij de dames weinig te genieten helaas. Vera Zijlstra kampt nog met het herstel van een operatie aan een gescheurde rugspier. Hopelijk kunnen we haar aan het einde van het seizoen nog in actie zien. De ‘Nederlandse’ eer wordt verdedigd door Alise Zvigule. De Letse traint in Eindhoven en zal debuteren in het World Cup circuit.

Alise Zvigule traint in Eindhoven en beleefde een ongekende opmars in 2017. Zij pakte al twee finaleplekken in de nationale bouldercompetitie. Ze bezit een Lets paspoort en zal haar debuut maken in het World Cup circuit.

 

Alleen maar vedetten

Bij de testosteronbommen kón de Japanner Tomoa Narasaki gewoonweg niet verliezen in 2016. Zowel de wereldtitel als het eindklassement van de World Cup werden mee terug genomen naar het land van de rijzende zon. Landgenoot Kokoro Fuji pakte vorig jaar twee overwinningen dus de concurrentie komt uit eigen land. De pezige Koreaan Jonwong Chon zal graag dit gevecht aangaan, samen met de onverstoorbare Russen Alexei Rubtsov en ‘onze’ Rustam Gelmanov. De outsiders komen altijd uit de Franse equipe met Bonder, Cornu, Mawem en Levier. En zal de Duitse reus Jan Hojer zijn mislukte seizoen van 2016 kunnen goedmaken?

Tomoa Narasaki was onverslaanbaar vorig jaar. Ook in 2017 zal hij alle prijzen mee terug willen nemen naar Japan.

Jakob Schubert, Sean McColl, oldie Daniel Woods, de lijst met vedettes lijkt aankomend weekend oneindig in Meiringen. De concurrentiestrijd bij de mannen is enorm en verrassingen vechten zich elke World Cup weer in de finale. Te midden van dit strijdgewoel staat daar onze leeuw Jorg Verhoeven. Vorig jaar in Meiringen was hij goed voor brons en verzekerde meteen zijn beste seizoensprestatie. Zou hij weer kunnen verrassen in al weer zijn 16e (!) wereldbekerseizoen?

Jorg Verhoeven staat aan de vooravond van zijn 16e wereldbekerseizoen. Al ongekend lang presteert hij op topniveau en is nog altijd Neerlands hoop in bange dagen.

Programma

Vrijdag 7 april
10:00 – 14:30  Kwalificatie mannen
16:30 – 20:30  Kwalificatie vrouwen

Zaterdag 8 april
11:00 – 14:00  Halve finales
18:30 – 20:30  Finale

Foto’s: Bram Berkien

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Ron Berends

Met een dikke knipoog legt Ron je haarfijn uit waarom hij alles verafschuwt dat met touwen te maken heeft. Deze boulderaar pur sang kent wellicht nog meer boulders uit z’n hoofd dan Bart van Raaij en zijn eindeloze enthousiasme is een belichaming van de Siked-filosofie.