Siked!

Zoals voorspeld in de voorbeschouwing was finale van de World Cup lead in Wujiang een intense beleving om naar te kijken. Zowel de dames als de heren kregen een krachtige continue route voorgeschoteld die voor de meesten een maatje te groot bleek te zijn.

Verhoogd tempo bij de vrouwen

Bang om dezelfde fout te maken als in Edinburg, hadden de routebouwers de vrouwenfinale een makkelijk begin gegeven. Alle deelnemers wisten zich in een vlot tempo tot halverwege de route te werken, waar de eerste harde passen kwamen.
Een onzekere verre pas uit balans zorgde bij dames voor problemen en eiste veel energie op. Daarop volgde een serie passen waarbij de dames om een volume moesten klimmen, zich vastklampend aan de screw-ons op de volume. Jain Kim leek hier als eerste weinig moeite mee te hebben en liet haar concurrentie ver achter zich. Tegen het einde echter, werd de vermoeidheid haar toch te groot en kon ze de onzekere sprong naar de eindgreep niet meer uitvoeren.

Zoals gewoonlijk verscheen Janja Garnbret als laatste op het toneel. De jonge Sloveense leek geleerd te hebben van haar fouten in Edinburg en klom ditmaal in een stevig tempo door. Eenmaal aangekomen bij de crux oogde ze nog vers en klom ze met een slimme bèta overtuigend door de harde passen heen. Bij de laatste pas van de route had Garnbret nog een halve minuut op de teller die ze rustig gebruikte. Ze bekeek de pas nog eens goed, pofte wat en maakte de pas ogenschijnlijk moeiteloos. De top was bereikt! Een perfecte score voor Garnbret met een top van alle vier de routes.

Lange boulderfinale bij de heren

Zowel qua kandidaten als qua route zou je bij de heren haast vergeten dat het om een lead finale ging. Het begin van hun route werd gekenmerkt door grote volume-achtige grepen en boulderigachtige passen. De crux in het midden van de route was continu, krachtig en met veel verre toe- en heelhooks. Echte rustposities waren niet te bekennen, evenmin de typische randjes-ladders die veel mensen associëren met het lead klimmen.

Net als bij de boulderfinales wisten de Japanners een groot aantal finaleplaatsen te veroveren tijdens deze Wold Cup Lead. Het voelde zo dan ook vanzelfsprekend dat Jongwon Chon en Tomoa Narasaki weer tegen elkaar streden.

In geheel eigen stijl rende Narasaki de route omhoog. Geen moment leek de Japanner te twijfelen en door de snelheid wist hij de verzuring lang voor te blijven wat hem uiteindelijk een tweede plek opleverde.

Ondanks al het krachtvertoon van de boulderaars was het toch een routeklimmer die de overwinning pakte. De Italiaan Stefano Ghisolfi was in zijn element in China, waar hij al tweemaal eerder een World Cup lead had gewonnen. Onvermoeibaar klom hij door de zware overhang, geheel gecontroleerd en bereikte als enige de top.

Kijk hier terug hoe de boulderaars zich omhoog vechten en hoe Garnbret en Ghisolfi compleet gecontrolleerd de route weten te toppen!

Volgende week worden we al getrakteerd op de volgende World Cup lead, ditmaal in Xiamen, China.

 

Foto’s door Eddie Fowke

Over de auteur Bekijk alle berichten

Pieter van Loon

Pieter is barman, boulderaar en routeklimmer. Hij klimt eigenlijk nooit omhoog, maar duwt de aarde naar beneden.