Siked!
IFSC World Cup

Aanstaande vrijdag start de World Cup in München slash het EK Boulderen 2017. Wacht even…wat? Inderdaad, je leest het goed: het Europees kampioenschap en de laatste wereldbeker van het seizoen zijn een en dezelfde wedstrijd. We leggen je uit hoe de vork in de steel zit.

Het EK Boulderen 2017

Om het jaar treffen de sterkste boulderaars van Europa elkaar om uit te maken wie zich 24 maanden lang kampioen mag noemen. In 2015 ging de kroon naar het Duitse koningskoppel Juliane Wurm en Jan Hojer, die concurrenten Adam Ondra en Anna Stöhr nipt voorbleven. De champagne vloeide rijkelijk over de pleinen van Innsbruck, de gastheer voor het kampioenschap.

Dit jaar is het anders. Bij gebrek aan een organisator werd besloten om het EK met de laatste World Cup te combineren. De beste Europeanen worden dan als kampioen gekroond.

Problemen

De oplossing van de IFSC stuitte op veel kritiek, die door Jorg Verhoeven scherp geventileerd werd:

“Unfortunately nobody thought about the fact that in bouldering there are two separate qualifier groups, which have different sets of boulders, and contain a different amount of (non)European climbers. Hence in the worldcup there is no countback to qualifiers, it simply would be unfair to compare two climbers, that didn’t climb the same problems.”

Een voorbeeld, die we van Nederlands beste klimmer geleend hebben: Klimmer 1 eindigt als 30ste in startgroep A. Hij is de op-twee-na-beste Europeaan in zijn groep, maar haalt door zijn positie de halve finale niet. Klimmer 2 eindigt als tiende in startgroep B en bereikt met negen andere Euro’s de halve finale. Hij behaalt uiteindelijk een beter resultaat bij het EK dan Klimmer 1, hoewel hij ten opzichte van zijn Europese concurrenten slechter presteerde. Hij was namelijk slechts de op-negen-na-beste Europeaan in zijn startgroep.

Een andere situatie: geen enkele Europeaan haalt de halve finale. Met de sterke prestaties van het Japanse team het afgelopen jaar is dit immers geen ondenkbaar scenario. De eindstand van het EK moet dan aan de hand van de kwalificaties bepaald worden. En opnieuw zijn de verschillende kwalificatiegroepen het probleem. Er kan niet gegarandeerd worden dat elke atleet op dezelfde boulders getoetst wordt en er is dus sprake van een oneerlijke competitie.

Jorg Verhoeven

Jorg Verhoeven tijdens de C.W.I.F. in Sheffield

Oplossing

In zijn eerste bericht stelde Verhoeven voor om het EK dan maar in zijn geheel af te lassen.

“In conclusion, there seems to be no way to have a fair bouldering ECH within a worldcup, that’s why in my opinion the better solution would be to have no ECH at all.”

Na veel overleg tussen de nationale bonden, de IFSC en de atletencommissie is uiteindelijk voor een tussenoplossing gekozen. Wederom was het de Nederlander die in zijn pen kroop en hij presenteerde de uitkomst op UKClimbing.
De tien beste Europese klimmers uit elke startgroep gaan nu door naar de halve finale, ongeacht hun positie in de startgroep. De 20 atleten strijden vervolgens in de halve finale om de Europese titel. Na deze ronde worden meteen de kampioenen uitgeroepen en de overige medailles uitgereikt, zo meldt IFSC-jury Graeme Alderson in een reactie onder het artikel. Daarna volgen om 18:00u de finales van de World Cup, zoals we gewend zijn.

De kans is vrij klein dat de halve finale van de wereldbeker volledig uit Europeanen zal bestaan, daarom worden de atleten die zich niet voor de halve finale van de World Cup maar zich wel voor de eindronde van het EK gekwalificeerd hebben, meteen na de reguliere halve finale op de mat verwacht.

Het wordt dus een extra lange halve finale.

Neemt Shauna Coxsey zaterdag twee medailles mee naar huis? Die voor het eindklassement is sowieso al binnen.

Gefikst?

De oplossing is verre van ideaal, voor zowel fans als atleten. Er zijn nog steeds problematische situaties mogelijk. Zo kan een atleet die zich niet voor de halve finale van de World Cup heeft gekwalificeerd het kampioenschap winnen. Lekker verwarrend.

Het is bovendien vreemd dat een sport die in 2020 op de Olympische kalender staat zoveel moeite heeft om een gastheer voor een kampioenschap te vinden.

Zaterdagochtend zullen we in ieder geval al weten welke dame en heer zich de komende twee jaar Europees kampioen mogen noemen. Wij hopen natuurlijk op Jorg Verhoeven!

Programma

Vrijdag 18 augustus
07:00    Kwalificatie heren
17:00     Kwalificatie dames

Zaterdag 19 augustus
10:00     Halve finale + finale EK (livestream)
18:00     Finale World Cup (livestream)
21:45     Prijsuitreiking

Livestream halve finale en eindronde EK

Livestream finale World Cup München

Over de auteur Bekijk alle berichten Auteur website

Paul Kaufman

Hoofdredacteur en mede-oprichter van Siked! Deze taaltechneut eet gewoonlijk keien als ontbijt, maar gooit eigenlijk net zo lief een touwtje uit. Naast klimmen en boulderen doet Paul vooral aan klimmen en boulderen.